Piața imobiliară rămâne în continuare în centrul polemicilor, cu două tabere care dispută viitorul acestei zone. De-o parte, avem persoanele care consideră că prețurile vor continua să crească, deoarece sunt printre cele mai mici din Europa, în timp ce tabăra cealaltă le consideră supraevaluate și așteaptă o corecție.
În tot acest context, nu putem decât să analizăm cifrele publicate de jucători din industrie referitoare la evoluția chiriilor și a vânzărilor de apartamente, bazată însă pe valorile listate, nu pe cele înregistrate odată cu finalizarea tranzacțiilor.
Piața imobiliară: Media prețurilor practicate pentru apartamente în marile orașe
Datele Storia.ro, una dintre cele mai mari platforme de imobiliare, arată că în București avem o scădere de 2% a prețurilor pentru apartamentele noi, comparând datele din octombrie cu cele din noiembrie. Concret, prețul mediu pe metru pătrat în București pentru un apartament nou este de 1.803 euro pentru luna octombrie.
Însă, dacă vom compara cu octombrie 2023, vedem o creștere de 11% pe acest segment.
Creștere vedem atât comparativ cu 2023, cât și cu luna anterioară, dacă ne uităm la apartamentele vechi. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat este de 1.987 de euro, cu 17% mai mare decât în octombrie 2023 și cu 2% mai mare decât în septembrie 2024.
Mergând în Cluj-Napoca, observăm că, conform analizei, avem un preț mediu cerut petru un apartament nou de 2.905/metru pătrat, cu 15% mai ridicat comparativ cu luna octimbrie a anului trecut. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.879 de euro/metru pătrat, cu 15% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
În ceea ce privește Iașiul, avem la apartamentele noi, o creștere medie de preț de 13% comparativ cu anul anterior, ce a dus prețul cerut la 1.613 euro/metru pătrat. În ceea ce privește apartamentele vechi, avem o majorare de 20%, comparativ cu octombrie 2023, ce duce prețul la 1.709 euro/metru pătrat.
La Timișpara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.692 de euro, cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 13%, prețul mediu ajungând la 1.697 de euro pe metru pătrat. Vorbim în continuare de prețul cerut, nu de cel cu care s-a parafat tranzacția.
Prețuri în imobiliare: cum au evoluat chiriile
Dacă ne uităm la chirii, în București prețurile medii au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu anul trecut. Dacă luăm un apartament de 2 camere, observăm următoarele date:
Sectorul 1: 690 de euro (creștere de 6% la un an la altul)
Sectorul 2: 649 de euro(creștere de 18% de la un an la altul)
Sectorul 3: 550 de euro(creștere de 10% de la un an la altul)
Sectorul 4: 499 de euro(creștere de 17% de la un an la altul)
Sectorul 5: 570 de euro(creștere de la 27% de la un an la altul)
Sectorul 6: 540 de euro(creștere de 15% de la un an la altul)
În Cluj-Napoca, vedem prețurile mediu pentru închirierea a unui apartament de două camere situate la 600 de euro, în timp ce în Iași același apartament are un preț de 450 de euro pe lună, în timp ce pentru Brașov avem 525 de euro pe lună.
În Constanța, prețul mediu pentru apartamentele cu două camere a ajuns la 500 de euro, iar în Timișoara avem un preț mediu de 420 de euro.