Burse și aur: cum arată după alegerile din SUA și ce ar putea urma

E clar că alegerile din cea mai mare economie la nivel global au impact asupra piețelor financiare, iar victoria categorică a lui Donald Trump și lipsa incidentelor pare să fii împins indicii bursieri într-o zonă verde,
atingând inclusiv recorduri în unele cazuri.

*acest material nu este un îndemn la a face investiții, ci are doar un scop informativ. Investițiile pe bursă sunt riscante și necesită o bună documentare

Indicele Dow Jones, de exemplu, a urcat cu puțin peste 1.500 de puncte, ceea ce reprezintă o creștere de 3,57%. Din noiembrie 2022 nu s-a mai întâmplat să aibă o creștere de pe 1.000 de puncte într-o singură zi.

*Dow Jones este unul dintre cei mai urmăriți indici din lume și măsoara performanța pieței de capital din Statele Unite ale Americii, inclunzând 30 de companii ce activează în diverse sectoare economice.

Indicele S&P a crescut și el cu 2,5%, în timp ce Nasdaq a închis în cretere cu 2,95%.

*Indicele S%P 500 este un indice bursier din Statele Unite ale Americii ce include 500 dintre cele mai mari companii americane listate la bursă, alese pe baza valorii lor de piață, a lichidității și a reprezentativității lor în diverse sectoare.

*Indicele Nasdaq urmărește persomanța acțiunilor listate pe bursa Nasdaq, ce include în principal comapnii din domeniul tehnologiei, dar sși din alte sectoare precum biotehnologia, serviciile financiare și bunurile de consum.

Ce s-ar putea întâmpla cu aurul?

Aurul a înregistrat niveluri istorice în ultima perioadă, iar o analiză a analizelor XTB vorbește despre ce s-ar putea întâmpla cu el în perioada următoare. Valoarea lui este la momentul publicării acestei știri de 404,7 lei pe gram, după ce a început săptămâna la 401 lei, având la nivelul întregului an o creștere de 33%, ceea ce reprezintă cea mai bună performanță din ultimii 40 de ani.

Analiștii XTB punctează faptul că, dacă ne uităm în urmă, sunt dovezi limitate care să arate o legătură directă între alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii și prețul aurului. Însă, rezultatul electoral va influența cu siguranță politicile macroeconomice și geopolitice ale SUA, generând posibil o volatilitate semnificativă pentru dolar și alte active.

În ultimele două cicluri electorale(2016 și 2020), prețul aurului a avut tendința să scadă în luna următoare alegerilor, probabil din cauza marcării profitului. Un model similar ar putea apărea și anul acesta, indiferent de câștigător, consideră specialiștii XTB.

În scenariile prezentate de specialiști regăsim și scenariul care a avut loc, respectiv victoria lui Trump și un Conger controlat de republicani. În acest caz, analiștii consideră că victoria lui Trump ar putea întări dolarul datorită politicilor protecționiste, dar ar putea de asemenea să afecteze poziția fiscală a SUA din cauza reducerilor de taxe.

O astfel de măsură ar putea duce la scăderea ratingului de credit și ar susține prețul aurului pe termen mediu și lung. În plus, politica externă a lui Trump ar putea crea incertitudini geopolitice, benefice pentru aur.

Aceasta reprezintă doar o ipoteză, fiind luată în calcul și o corecție a prețului la aur având în vedere creșterea puternică din ultimul timp. Totuși, analiștii punctează că în lipsa unor schimbări majore în politica Fed, această corecție nu ar trebui să fie semnificativă.