Bani din bursă: câteva date utile și mutări care au adus schimbări

Ne uităm în acest material la o serie de date referitoare la Bursa de Valori București, extrase din mai multe analize locale făcute de companii relevante în domeniu, dar și evenimentul care este așteptat să aibă un impact asupra burselor internaționale: alegerile din Statele Unite ale Americii.

Ne uităm pentru început, în contextul Zilei Mondiale a Economisirii, care a fost sărbătorită pe 31 octombrie, la cum au ales investitorii români să economisească în 2024 sau cel puțin cei care au apelat la casa de brokeraj XTB.

Analizând datele acestora, se observă că pe parcursul celor 9 luni ale acestui an, procentul clienților activi care investesc în ETF-uri* a crescut ușor, de la 53% în primul trimestru la 54% în trimestrul trei. 

ETF-urile iShares Core MSCI EMU UCITS ETF (EUNL.DE) și iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8.DE) ocupă constant primele poziții în preferințele utilizatorilor.

*Pe scurt, un ETF(Exchange Traded Fund) este o colecție diversificată de active tranzacționată pe bursă în mod similar cu acțiunile. Vorbim de un coș ce conține active precum acțiuni, obligațiuni, indici sau mărfuri. 

În medie, investitorii români care apelează la ETF-uri pe platforma citată au vârsta de 38-39 de ani.

Schimbări la nivelul indicilor bursieri


Continuând discuția despre indicii bursieri, e important să aducem în discuție o analiză recentă, a lui Đivo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management. Acesta precizează că peisajul pieței de capital din România a înregistrat o schimbare notabilă în urma revizuirii a universului indicilor Bursei de Valori București, BET


„Principala schimbare care a afectat indicii BET, BET-TR și BET-TRN a fost excluderea acțiunilor Bursa de Valori București (BVB) și Conpet (COTE) din indicii de referință principali, în favoarea includerii Antibiotice Iași (ATB) și Premier Energy Group (PE). Această schimbare în componența indicilor subliniază atractivitatea în creștere a pieței de capital românești, unde activitatea crescută de IPO-uri a intensificat competitivitatea între companii pentru a îndeplini criteriile Bursei de Valori București pentru statutul de companie „blue chip” – lichiditate solidă și capitalizare de piață semnificativă”, declară acesta în analiza recentă. 

 

Analiza acestuia mai arată că până în prezent, anunțul includerii celor două noi companii a avut un impact asupra celor patru emitenți afectați de revizuirea indicilor. În perioada 6 septembrie – 25 octombrie 2024, acțiunile au prezentat performanțe divergente: Antibiotice a crescut cu 6,2% și Premier Energy cu 1,8%, în timp ce Conpet și BVB au înregistrat scăderi de 7,9%, respectiv 14,8%. Modificările au intrat oficial în vigoare pe 23 septembrie 2024. De la includere, Antibiotice a înregistrat o scădere ușoară de 1,3%, în timp ce Premier Energy a scăzut cu 6,1%. De cealaltă parte, Conpet a înregistrat o creștere de 5,8%, iar BVB a rămas stabilă. Această performanță variată a acțiunilor pe o perioadă relativ scurtă sugerează că, deși includerea în indicele BET inițial conduce la intrări sau ieșiri de capital, ajustările ulterioare ale pieței sunt mai strâns legate de fundamentele fiecărei companii și așteptările investitorilor.