Prețul energiei electrice trebuie să fie fix cel puțin un an-Directivă Europeană. Veste bună pentru consumatorii din România

O Directivă Europeană adoptată încă din vară prevede că prețul din contractele de energie electrică ale consumatorilor trebuie să se mențină fixe pe o perioadă de cel puțin un an de la semnarea înțelegerii. Pentru consumatorii din România este o veste bună, având în vedere că prețurile variază mult și, în plus, sunt și printre cele mai mari din Europa. Iată cum sună textul:

“Statele membre se asigură că cadrul național de reglementare permite furnizorilor să ofere contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată, cu preț fix și contracte dinamice privind prețul energiei electrice.

Statele membre se asigură că clienții finali care au instalat un contor inteligent pot solicita încheierea unui contract dinamic privind prețul energiei electrice și că toți clienții finali pot solicita încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice pe durată determinată, cu preț fix, cu o durată de cel puțin un an, cu cel puțin un furnizor și cu fiecare furnizor care are mai mult de 200 000 de clienți finali.

Prin derogare de la primul paragraf, statele membre pot excepta un furnizor cu mai mult de 200 000 de clienți finali de la obligația de a oferi contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată, la preț fix, în cazul în care

(a) furnizorul oferă numai contracte cu preț dinamic;

(b) scutirea nu are un impact negativ asupra concurenței; și

(c) rămâne o gamă suficientă de contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată, la preț fix, pentru clienții finali. Statele membre se asigură că furnizorii nu modifică unilateral termenii și condițiile contractelor de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și la preț fix și nu reziliază astfel de contracte înainte ca acestea să ajungă la scadență”.

Un singur furnizor cu preț fix, în România

„Marea majoritate a furnizorilor de energie electrică nu oferă acum contracte cu preț fix care să fie menținut și după 1 aprilie 2025, moment de la care nu vor mai exista prețuri plafonate. În cea mai recentă situație despre care am scris, nici Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, dar care are și peste jumătate de milion de clienți finali în furnizare, nu și-a mai permis să vină cu o ofertă pe un an – în actuala ofertă, prețul fix este garantat la acest nivel doar până la 31 martie 2025.”, notează specialiștii de la www.e-nergia.ro

un singur furnizor mare a ales să ofere un preț fix și pentru perioada contractuală care se întinde după 1 aprilie 2025. Este vorba despre PPC, care are o ofertă de 0,667 lei/kWh, preț al energiei active cu tarif de injecție în rețea inclus.