Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, consideră că economia va continua să decelereze, conform anticipațiilor, existând chiar, deși nu este un scenariu de bază, un risc de recesiune.
Raportul lor arată ceea ce era de așteptat, dacă luăm în considerare și rapoartele emise de alți analiști financiari și de către instituțiile financiare. Concret, anticipațiile analiștilor referitoare la creșterea economică pentru anul curent au continuat să scadă față de sondajele anterioare și se situează la valoarea de 1,7%.
Pentru anul viitor, economia este așteptată să crească cu 1,1%, existând și opinii de recesiune printre participanții la sondaj. Așteptările privind scumpirile sunt cam în aceeași direcție ca în sondajul anterior, respectiv o valoare medie a ratei anuale a inflației situată în jurul a 4,97% pentru octombrie 2025.
Referitor la cursul valutar, în jur de 88% dintre participanți consideră că leul se va deprecia în următoarele 12 luni, restul așteptându-se la stagnare. Dacă ne uităm la valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni, acesta se situează la 5,0407 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoare medie a cursului anticipat este de 5,0975 lei pentru un euro.
Dacă tot vorbim despre evoluția de anul viitor, este important să aducem în discuție și o altă așteptare, venită tot dinspre CFA România. Concret, Alexandra Smedoiu, președintele Asociației CFA România, a precizat recent că am putea vedea anul viitor o creștere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2-3 puncte procentuale.
Reprezentanta CFA precizează că modificarea ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2025, iar dacă țara noastră nu va lua măsuri ar urma să vedem presiuni din partea creditorilor internaționali și va trebui ca statul să intervină pe parcursul anului viitor.
Ea a explicat că majorarea TVA-ului afectează pe toată lumea, însă preponderent persoanele cu salarii mai mici deoarece această categorie cheltuie cel mai mult pe consum.