Noi măsuri fiscale 2024: recompense și tăieri de datorii. Cum arată OUG-ul

Începem toamna cu noi măsuri fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor. Avem măsuri pentru rău-platnici, pentru bun-platnici dar și promisiuni legate de o cheltuire mai atentă a banului public. Să începem cu bun-platnicii. 

Modificări fiscale 2024: recompense promise pentru bun-platnici 

În această nouă ordonanță adoptată de Guvern pe 4 septembrie, Ministerul Finanțelor a stabilit că va fi acordată o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în 2024, după caz. 

Pentru cine este implementată această măsură? Ministerul explică că pot beneficia de ea contribuabilii care își declară și li se stinge integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificare care începe în anul 2024, după caz. 

„Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii și în situația respectării condițiilor prevăzute de actul normativ. Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu prevederile art.167 din Legea nr.207/2015, cu modificările și completările ulterioare”, explică Ministerul Finanțelor. 

Modificări fiscale 2024: recompense pentru rău-platnici


Statul vine prin această ordonanță de urgență cu o ștergere a datoriilor atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Astfel, OUG-ul impune următoarele: 

În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la 25 noiembrie 2024, se acordă:
– anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:
– anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.