Pentru prima dată de când realizează sondaje prinvind evoluția principalilor indicatori, analiștii CFA România (cei mai buni analiști financiari din România) se pronunță asupra datei la care cred că România va adopta moneda euro. Termenul mediu indicat de aceștia nu este deloc de natură să îi bucure pe euroentuziaști. ” În exercițiul din luna iulie a fost realizat și un sondaj privind anticipațiile de aderare a României la zona euro. Conform rezultatelor sondajului, media anticipațiilor este un orizont de 11 ani. Valorile anticipate s-au situat într-un interval cuprins între 5 ani și 20 de ani, fiind exprimată și o opinie că România nu va adera la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei anticipațiilor).”, anunță ultimul comunicat CFA privind Indicatorul de Încredere în Economie.
În cea ce privește celelalte previziuni economice, sursa citată vede o majorare substanțială a deficitului bugetar față de anteriorul sondaj, dar și un curs valutar mai dezavantajos pentru leu.
“Principalul risc asupra stabilității financiare a României este politica fiscală. Deficitul bugetar, este anticipat de către participanții la sondaj la o valoare de peste 7% din PIB în acest an. Acest deficit este asociat și cu o reducere ușoară a anticipațiilor de creștere economică pentru acest an.”, declară Adrian Codîrlașu, vicepeședinte CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut marginal în luna iulie, cu 0,2 puncte până la valoarea de 52,0 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 1,3 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat cu 2,2 puncte.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,43%. În același timp, aproximativ 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 41% anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0258 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1062 lei pentru un euro.