Peste 70% din antreprenorii români spun că afacerea lor a fost sau va fi afectată de schimbările climatice. Cu toate acestea, un foarte mic procent ia și măsuri pentru a evita agravarea situației. De exemplu, finanțările verzi, disponibile pe piață sub formă de credite sau faciulități pentru emisiuni de obnligațiuni au constituit o opțiune pentru doar 7% dintre antrepenorii chestionați într-un sondaj IRES. Creditele verzi au devenit obligatorii în portofoliile băncilor și reprezintă împrumuturi care au ca obiect finanțarea unor activități care să crească sustenabilitatea afacerilor. Cel mai bun exemplu în acest sens ar fi creditele pentru instalarea de panouri solare sau cele pentru zilorarea termică. Deocamdată ele sunt foarte puțin acccesate, deși băncile par că au bani pentru astfel de împrumuturi, finanțându-se la rândul lor prin emisiuni de obligațiuni verzi.
Printre cele mai comune acțiuni de sustenabilitate se numără emiterea facturilor electronice, colectarea selectivă a deșeurilor și iluminatul eficient. Doar un mic procent, 10%, folosesc automobile electrice sau alternative de transport mai puțin poluante. Deși mulți antreprenori își doresc să adopte strategii de sustenabilitate, majoritatea nu colectează date pentru a crea rapoarte, doar 17% dintre ei făcând acest lucru.
Principalele obstacole în colectarea datelor sunt resursele financiare, lipsa timpului și lipsa cunoștințelor necesare, iar principalele date colectate sunt cele legate de consumul de energie și electricitate, deșeurile generate, impactul social, proveniența materialelor folosite, consumul de apă și amprenta de carbon.
Structura organizațională arată că doar 3% dintre IMM-uri au un angajat dedicat exclusiv sustenabilității. De cele mai multe ori, deciziile sunt luate de proprietar sau CEO, iar în unele firme, deciziile sunt luate colectiv, implicând toți angajații.
În contextul oportunităților de finanțări verzi, intervine nevoia de dialog și de feedback, astfel încât IMM-urile să fie informate și să crească gradul de acces pentru aceste finanțări. Fondurile nerambursabile sunt la mare căutare, iar 7% dintre respondenți au apelat la finanțări verzi, în special pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
În concluzie, antreprenorii români consideră sustenabilitatea ca fiind esențială pentru succesul pe termen lung al afacerilor lor. Totuși cele două mari obstacole care îi împiedică să o implementeze în afacerile lor sunt costurile și lipsa informațiilor.