Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a luat o decizie ale cărei urmări va fi văzută de consumatori în facturile pe luna iulie. Concret, autoritatea a aprobat tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție.
Este vorba de o creștere medie de 19% a acestor tarife, ce reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. De ce au modificat tarifele? ANRE explică că sunt trei factori principali, respectiv creșterea costurilor serviciului de distribuție gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sistem de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.
ANRE oferă un exemplu legat de cum se vor transpune aceste creșteri în factura consumatorilor. Astfel, pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu 3 camere și are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea crește cu aproximativ 2,5 lei.
Ce-i drept, o bătaie de cap legată de facturi este posibil să ai anul acesta în ceea ce privește costurile cu electricitatea, dacă ai un aer condiționat pe care-l folosești excesiv pentru a te apăra de caniculă. E important să știi că folosirea corectă a echipamentelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie poate duce la o scădere de 10 până la 50% a consumului de energie și implicit a facturii lunare.
Simpla scoatere din priză a electrocasnicelor nefolosite poate economisi 8-10% din energia electrică consumată în mod obișnuit, iar folosirea termostatelor inteligente poate reduce factura la energie cu alte 15-20%. Este importantă de asemenea folosire unor echipamente noi, eficiente din punct de vedere energetic, arată o analiză realizată de Asociația Environ.