De ce cred cei din industrie că prețul locuințelor nu va scădea? Câteva cifre și argumente ale acestora

În materialul acesta îți prezentam care sunt așteptările analiștilor financiari cu privire la prețul locuințelor, respectiv faptul că 42% dintre membri CFA chestionați anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, în timp ce tot 42% consideră că va fi o stabilitate a prețurilor, în timp ce restul de 16% așteaptă o majorare. 

De data aceasta ne uităm la un raport lansat de o platformă de anunțuri imobiliare cu privire la perspectiva lor legată de modul în care vor evolua prețurile. Sunt o serie de explicații pe care le oferă imobiliare.ro conform cărora cumpărătorii ar putea spera cel mult la stabilizarea prețurilor, nu și la scăderea lor. 

Printre motive se numără faptul că:

Oferta de locuințe noi este în scădere: La nivel național, în primul trimestru din 2024 au fost disponibile pentru cumpărători 148.200 de case și apartamente, cu 7% mai puține decât la începutul anului trecut. În ceea ce privește Bucureștiul, oferta s-a redus cu 17%, la 47.800 de locuințe. 

Volumul creditelor noi: 14,8 miliarde de lei în primele patru luni, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta denotă că băncile nu văd, în momentul de față. Riscuri semnificative asociate cu evoluția pieței rezidențiale, consideră reprezentanții 


S-au scumpit prețurile locuințelor, dar tot sunt mai mici decât media UE: e un argument pe care l-am mai auzit vehiculat. Reprezentanții platformei spun că prețurile locuințelor nu au avansat în România în același ritm în care au făcut-o în alte state din regiune. Respectiv, creștere de 25% la nivelul României, față de o medie de 48% la nivelul Uniunii Europene. 


Lăsând la o parte raportul, e foarte important să urmărești cât mai multe perspective legate de piața imobiliară pentru a-ți face o idee pertinentă. Nu te lăsa condus de impuls, ci cântărește bine toate informațiile. O astfel de achiziție reprezintă o investiție pe termen lung.