E-Factura și pentru tine, persoană fizică: ce înseamnă și care e planul

Un anunț publicat recent de Ministerul Finanțelor a dat naștere din nou la mai multe discuții în mediul online, discuții care au evoluat ușor în unele cazuri și către des întâlnitele teorii ale conspirației.

Este vorba despre proiectul de act normativ prin care Ministerul Finantelor vrea să extindă utilizarea sistemului de facturare electronică e-Factura, folosit acum pentru tranzacțiile între afaceri, și pentru tranzacțiile între afaceri și persoanele fizice.

Planul este ca raportarea să fie opțională în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Măsura, consideră autoritățile, este una prin care se va reduce evaziunea fiscală, iar tipul acesta de soluții sunt deja discutate la nivelul întregii Uniuni Europene.

e-Factura pentru persoanele fizice: ce obligații ai?

E simplu aici. Extinderea sistemului e-Factura către persoanele fizice nu vine cu nicio obligație pentru tine, ci e un sistem pe care-l gestionează afacerile care îți vând serviciile și produsele lor. În concluzie, tu, ca persoană fizică, nu vei fi pus în situația în care trebuie să faci vreo raportare nouă la ANAF. 

E posibil să întâlnești diverse speculații în online legate de cum acest sistem își propune să te controleze sau cine mai știe ce inepții, însă e bine să te informezi cât mai mult și să înțelegi că evaziunea fiscală e un fenomen care ne afectează pe toți. 

De asemenea, pentru că tot vorbim despre ce mai apare prin mediul online, fii atent și la promisiunile de „îmbogățire” false cu ajutorul ANAF. Zilele acestea circulă o tentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă Fiscală. 

Concret, sunt trimise mail-uri de către infractori economici prin care li se cere oamenilor să achite o garanție de 1.000 de euro pentru a câștiga ulterior mai mulți bani. ANAF explică clar că este o tentativă de înșelăciune și nu trebuie să faci așa ceva.