Deși numărul celor care își cumpără locuințe cu banii economisiți a crescut substanțial în România, majoritatea achizițiilor se fac încă prin credit ipotecar, iar principala condiție impusă de bănci pentru a îți acorda un astfel de împrumut ține de veniturile pe care le încasezi. m calculat, folosindu-ne de site-urile specializate cât ar trebui să câștigi pentru a îți permite o locuință de 60.000 de euro, adică garsonieră sau 2 camere în București , dar și cât ți-ar trebui pentru o cas de 100.000 de euro, trei sau chiar 4 camere potrivite pentru o familie. Conform calculelor noastre trebuie să câștigi cel puțin 5.000 de lei pentru ați permite un împrumut pentru o locuință de 60.000 de euro, însă aceasta doar în situația în care optezi pentru un anumit tip de credit. Pentru alte tipuri poți ajunge până la o cerință de peste 8.000 de lei. Iată variantele.
Luăm în calcul oferta unei bănci cu unele dintre cele mai mici costuri pentru credite cu o întindere de 20 de ani.
Prima variantă este un credit ipotecar clasic, în lei. În acest caz, valoarea locuinței ar fi de aproximativ 300.000 de lei. Avansul minim este 20%, adică 60.000 de lei, ceea ce înseamnă că împrumutul efectiv va fi de 240.000 de lei. Prima rată va fi aproximativ 2.060 de lei, iar dobânda variabilă este calculată ca IRCC+2,3%. Primii cinci ani dobânda este fixă, de 7,7%. Venitul lunar net minim necesar este de aproximativ 5.100 de lei.
A doua variantă este un credit ipotecar clasic în euro. Acesta este mai greu accesibil, însă poate oferi avantajul unui cost total semnificativ mai mic, dacă ne uităm pe o comparație credit în lei/ credit în euro din ultimii 10-15 ani. Concret, avansul minim este de 25%, adică soliciatntul trebuie să dețină 15.000 de euro, față de doar puțin peste 11.000 în cazul creditului în lei. Pe de altă parte, prima rată este de 320 de euro, sau sub 1.600 de lei, semnificativ mai puțin decât în cazul variantei în lei. Aceasta se întâmplă, însă, și pentru că avansul este mai mare, deci creditul mai mic. Venitul minim necesar, însă, este prohibitiv pentru cei care nu vin către bancă împreună cu partenerul. Este vorba de aproximativ 8.000 de lei pe lună, deoarece condițiile impuse de BNR pentru creditele în euro sunt mult mai restrictive.
A treia variantă este un credit Noua Casă, la care nu se va califica însă oricine(AICI condițiile). În acest caz, avantajul este că avansul minim este doar 5%, adică 15.000 de lei pentru locuința de 300.000 de lei. Cei care plătesc, însă, avansul minim, vor avea un efort lunar substanțial mai mare decât în cazul celorlalte variante de împrumut. În tabelul de mai jos găsiți cele mai bune cinci oferte pentru un credit Noua Casă de 285.000 de lei luat pe 20 de ani.