Un nou sondaj realizat de către Asociația CFA România în rândul membrilor săi, profesioniști în domeniul financiar, vine cu cifre interesante în ceea ce privește percepția acestora cu privire la prețurile din sectorul imobiliar.
Raportul publicat recent arată că 53% dintre respondenți anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe în următoarele 12 luni. În același timp, 23,5% anticipează o majorare a prețurilor iar restul de 23,5% stabilitate.
Un alt subiect extrem de dezbătut este legat de corecta evaluare a prețurilor la locuințe. Aici vedem că 70% dintre specialiștii financiari intervievați consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.
Prețurile apartamentelor: discrepanță între așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor
Despre acest aspect vorbesc într-un ultim raport și reprezentanții companiei de consultanță în imobiliare Colliers. La capitolul provocări, aceștia notează discrepanța între așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor în ceea ce privește prețul, iar principala provocare rămâne costul finanțării, care se situează în prezent între 5 și 5,75% pentru un împrumut all-in, influențat de ratele dobânzilor care rămân ridicate.
Tot în același raport vedem că primul trimestru din 2024 a venit cu investiții imobiliare în valoare totală de 202 milioane de euro în România, în creștere cu 69% față de primele trei luni din 2023, tranzacțiile în segmentul retail reprezentând aproximativ două treimi din volum.
Interesantă de trecut în acest peisaj este și ultima analiză a imobiliare.ro privind casele din localitățile limitrofe marilor orașe din România. Media prețurilor în unele zone periurbane depășește pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat, peste prețul mediu de aproximativ 1.700 de euro pe metrul pătrat.
Conform acestora, cele mai scumpe case construite înainte de 2020 se găsesc în Feleacu(Cluj), prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți ajungând la 2.027 de euro/mp. Așa cum vă menționăm de fiecare dată, este vorba de prețul solicitat, ceea ce nu înseamnă că acesta este prețul cu care este cumpărată locuința, ci prețul pe care și-l dorește vânzătorul, însă de cele mai multe ori intervin și negocierile.
Topul este urmat de Sălicea(2.009 euro pe metru pătrat), Baciu(1.828 euro pe metru pătrat, Popești(1.605 euro pe metru pătrat) și Florești(1.588 de euro pe metru pătrat).