Ce se întâmplă cu dobânzile la depozite: cu cât și-au „pierdut strălucirea” în ultimul an și ce ar putea urma

Românii sunt fani ai depozitelor bancare atunci când vine vorba de „investirea” banilor, acest comportament nemaifiind o surpriză. Ultimele date publicate de către Banca Națională a României ne arată că, la nivelul lunii martie, depozitele persoanelor fizice și firmelor din România erau în valoare de 584 miliarde de lei, creștere de 11,4% față de aceeași perioadă a anului. Majoritatea banilor, 411 450 de miliarde de lei erau în depozite în lei, restul fiind în depozite în valută. 
 
Depozitele rivalizează ca popularitate cu titlurile de stat, cele din urmă fiind scutite de impozitul pe venit de 10%. Ambele categorii însă au beneficiat de repetatele majorări ale dobânzii de politică monetară de către Banca Națională a României, care lupta în acest fel cu creșterea galopantă a inflației. 

Creșterea  dobânzii de politică monetară nu se traduce doar în creșterea dobânzilor la credite, BNR punând presiune pe bănci să majoreze și dobânzile la depozite pentru a atrage cash de la populație și firme. Recent, analiștii se așteptau ca Banca Națională să facă prima modificare a dobânzii de politică monetară din ianuarie 2023 până în prezent. Totuși, BNR a păstrat nivelul la 7%, alegând să amâne scăderea acesteia. 

Dobânzi depozite 2024: cum arată lucrurile comparativ cu anul trecut 

Vorbeam în titlu despre o pierdere a „strălucirii” pentru dobânda la depozite. Spunem acest lucru pentru că, așa cum era oarecum de așteptat, dobânzile la depozite sunt pe un trend descrescător dacă ne uităm la valorile de anul trecut și le comparăm cu cele de acum. 

Nu am luat chiar luna mai, însă ne-am uitat la luna aprilie din 2024 și cea din 2023. Vedem din datele adunate că în aprilie 2023 vorbeam de o dobândă de peste 9,3% pentru un depozit în lei cu o maturitate de 12 luni, ca fiind cea mai mare dobândă la acea vreme. Pe următoarele 4 locuri ale topului dobânda se menținea la cel puțin 8% în ofertele băncilor. 

A trecut un an, an în care au crescut și sumele depozitate de români în bănci, așa cum îți arătam mai sus, dar și în care ofertele băncilor și-au pierdut din strălucire. Ne-am uitat exact la același tip de depozite, pe un an și în lei. În aprilie vedem că cea mai bună dobândă ajunge la 7%, iar restul topului până la 10 continuă cu oferte ce ajung până la minim 6%.