Sunt multe polemici în jurul pieței imobiliare, atât în România, cât și în multe alte state la nivel global. Polemicile se învârt multe dintre ele în jurul prețurile considerate supraevaluate de către cei aflați în căutarea unei locuințe, dar și de o parte dintre analiști. Îți prezentăm mai jos câteva date extrase din mai multe analize publicate recent
Creditele ipotecare: creștere față de anul trecut?
Un raport publicat recent de către SVN România, companie de consultanță financiară, arată o creștere cu circa 29% a creditelor ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, fiind excluse refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.
În total, datele prezentate de BNR arată un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul 1 din acest an de 2,15 miliarde de euro, luând în calcul și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.
Realizatorii raportului consideră că această creștere are loc în contextul în care multe dintre ofertele la creditele ipotecare au dobânzi fixe în scădere, fiind doborât pragul de 5% pe an în unele cazuri.
Prețurile cerute: cum arată evoluția
O analiză a portalului imobiliare.ro arată că, prețurile cerute au înregistrat un avans de 17% la nivelul prețului mediu solicitat pentru locuințele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Datele acestora arată că un apartament care se vindea sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 poate fi cumpărat cu un preț mediu de 1.850 de euro/mp util.
E important de menționat că acestea sunt prețurile cerute, nu prețurile la care s-a vândut apartamentul respectiv, după procesul de negociere.
Raportul precizează că în București există în acest moment circa 50 de proiecte rezidențiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an.
Cum văd analiștii prețurile din imobiliare?
Pentru a vedea și perspectiva analiștilor economici, aruncăm un ochi asupra raportului publicat recent de către CFA România. În acest raport, analiștii CFA sunt împărțiți în ceea ce privește prețurile imobiliarelor și evoluția lor.
Cea mai mare parte dintre analiștii CFA, care au fost întrebați în cadrul unui sondaj realizat recent, respectiv 44%, anticipează o stabilitate a prețurilor în următoarele 12 luni. De partea cealaltă, 38% anticipează o majorare a prețurilor.
Întrebați legat de prețurile apartamentelor, 62% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.