Amânarea „taxei pe bogăție” și alte măsuri fiscale decise de către autorități

Începutul de aprilie a venit cu o serie de modificări decise de către autorități înainte de minivacanța de Paște. Cea mai „răsunătoare” a fost amânarea în ceea ce privește aplicarea taxei pe marile averi, până la 30 septembrie. Autoritățile precizează că în această perioadă se notifică de către autoritățile locale contribuabilii care au proprietăți cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane de lei. 

Autoritățile locale comunică ANAF-ului care este situația acestor proprietari, iar ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror case sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane de lei și pe 30 septembrie ar trebui să aibă loc primele încasări din impozitul pe marile averi. 

Au fost luate de către autorități și alte măsuri în cadrul ordonanței cu privire la digitalizarea și conformarea voluntară a contribuabililor. O primă măsură are legătură cu e-case de marcat fiscale. Autoritățile precizează că, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informații a raportărilor zilnice între contribuabili și ANAF va fi una care va conține și elemente de identitate opțională pentru cumpărători. 

„Ne pregătim pentru proiectul care va însemna declarația unică digitală pe care o vom implementa în perioada următoare ca și o continuare a măsurilor pe care le avem în domeniul digitalizării”, a adăugat Marcel Boloș – ministrul Finanțelor. 

A doua categorie de măsuri se referă la digitalizarea zonei de e-Transport. Conform explicațiilor oferite de autorități, în cazul celor care au uitat sau au omis să obțină codul UIT pentru declarația de e-Transport, dar bunurile sunt înregistrate în evidențele contabile, se va renunța la măsura confiscării acestor bunuri, iar autoritățile vor aplica doar amenzi. 

De asemenea, din 1 iulie, pentru termenul scadent al taxei pe valoarea adăugată din luna iulie se va introduce decontul de TVA precompletat, scopul acestei măsuri fiind de a reduce gap-ul de TVA pe care îl are statul, esitmat de Comisia Europeană la peste 9 miliarde de euro.