Acum o săptămână îți ofeream o imagine de moment a Bursei de Valori de la București, iar în materialul de astăzi am zis să ne mutăm puțin atenția către un instrument de economisire popular în rândul românilor: depozitele bancare.
Apelăm la cele mai recente date puse la dispoziție de către Banca Națională a României pentru a vedea cum arată banii românilor din depozite. Depozitele în lei ale populației au ajuns la 225, 944 miliarde de lei în luna martie a acestui an. Se observă o creștere de 1,1% față de luna anterioară și o creștere de 21,8%față de aceeași perioadă a anului trecut.
Populația nu are depozite doar în lei, ci, ce-i drept în proporție mai mică, și depozite în valută. Datele Băncii Naționale a României arată că acestea au ajuns la 119,702 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, observăm o scădere de 2,2%, iar față de luna anterioară vedem o scădere de 0,2%.
Fie că vorbim de depozitele în lei sau depozitele în valută, este important să știi că acestea sunt garantate prin lege de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita plafonului de 100.000 de euro, în echivalent lei.
Cum arată dobânzile la depozite în luna aprilie
În luna aprilie avem dobânzi la depozitele în lei care ajung și la 7%. E important însă să iei în considerare valoarea DAE atunci când vrei să știi câștigurile pe care le vei obține de pe urma unui depozit la termen. Acest DAE, care reprezintă dobânda anuală efectivă ia în considerare și costurile care însoțesc acest depozit, cum ar fi diverse taxe și comisioane.
Aruncând o scurtă privire asupra pieței, ai la îndemână pentru depozite în lei pe 12 luni un DAE care ajunge aproape de 6,20% în cazul celei mai bune oferte din piață.
Dacă ne uităm și spre depozitele în euro, te poți aștepta la dobânzi care să meargă înspre 4% pentru depozitele la termen în 12 luni.