Sigur îți amintești faptul că de-a lungul ultimilor 2-3 ani îți semnalam faptul că băncile centrale din majoritatea țărilor, dar și Banca Centrală Europeană majorau dobânzile de referință pentru a frâna consumul și astfel domoli inflația care a crescut simțitor.
Ei bine, după mai multe runde de majorare a dobânzii, apar primele semne mai serioase cu privire la prima scădere a dobânzii de referință, adică o scădere a costului la credite. Concret, în ziua publicării acestei știri, Banca Centrală Europeană a păstrat nemodificată dobânda de referință pentru a 5-a lună consecutiv, dar a semnalat faptul că ar putea reduce în curând costul creditului.
„În curând” ar putea însemna la reunirea din iunie a Băncii Centrale Europene, dacă vreun eveniment neașteptat aruncă din nou inflația la un nivel ridicat.
Și la nivel național am avut o menținere a dobânzii de politică monetară în ultima ședință, desfășurată de Banca Națională a României pe 4 aprilie. Aceasta a rămas la 7% pe an pentru a zecea ședință la rând în condițiile incertitudinilor ridicate. Semnele privind eventuală scădere a dobânzii nu sunt la fel de optimiste ca în cazul Băncii Centrale Europene.
România a fost „vedeta” Uniunii Europene de la începutul anului și până în prezent în ceea ce privește rata anuală a inflației. Țara noastră a fost pe primul loc în UE în ceea ce privește creșterea anuală a inflației în toate cele trei luni scurse până acum din 2024.
Este însă și o veste bună. Ultima raportare a Institutului Național de Statistică arată o scădere de la 7,23% la 6,61%. Mărfurile alimentare s-au scumpit de la o lună la alta cu 2,81%, în timp ce mărfurile nealimentare au crescut cu 8,06%.
Și pentru că vorbeam despre costul creditelor, aducem în discuție o serie de date prezentate de Imobiliare.ro, care arată că în primul trimestru din 2024, valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la noi în țară la circa 66.000 de euro, iar rata medie plătită de către cei care au apelat la credite pentru a-și cumpăra o locuință este de aproape 400 de euro.