Salariul minim revine în atenția oficialilor care promit implementarea în țara noastră a directivei ce vizează adoptarea unui Venit Minim European. Aceasta prevede stabilirea unui salariu minim decent și care poate fi determinat printr-un mecanism previzibil pentru fiecare stat din Uniunea Europeană,
Autoritățile europene sugerează că acesta ar putea fi stabilit în funcție de indicatori precum salariul mediu(minim 50% din valoarea acestuia), median(minim 60 din valoarea acestuia) sau valoarea coșului de consum.
E important de menționat faptul că nu va exista aceeași sumă în toate statele UE, ci se va calcula în funcție de valoarea indicatorilor de mai sus din fiecare țară.
Partidul Social Democrat, al cărui șef conduce și Guvernul României, a anunțat o creștere a salariului minim brut la 3.700 de lei din luna iulie a acestui an. Această majorare, precizează ei, reprezintă pasul care permite implementarea directivei europene menționată mai sus, suma reprezentând 50% din valoarea salariului mediu brut din 2023.
Un salariu brut de 3.700 de lei înseamnă un un salariu net de 2.217 lei.
Astfel, odată implementată această directivă, salariul minim brut va putea fi majorat în conformitate cu evoluția indicatorul ales din cele de mai sus.
Salarii în România: cum arată utlimele date
O creștere a salariului minim ajută circa 1,5 milioane de angajați din România. Cele mai mici salarii din România, dacă ne uităm la cifrele INS privind salariul mediu net, observăm că întâlnim în „Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte”, unde avem un salariu mediu net de 2.733 de lei sau în „Hoteluri și restaurante”, unde avem un salariu mediu net de2.917 lei.
De partea cealaltă, cele mai mari salarii medii nete se regăsesc în IT, respectiv 11.193 de lei, informații și comunicații(9.727 de lei) sau transporturi aeriene(9.459 de lei)