Facturile tale la energie: ce schimbări au făcut autoritățile

Prețurile la energie ne-au dat mari emoții în ultimii 2 ani, motiv pentru care o parte dintre noi am fost din ce în ce mai atenți în ceea ce privește modul în care consumăm energia. Autoritățile au anunțat prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru clienții finali, până pe 31 martie 2025. Acestea consideră că măsura va permite ca, în cazul unor volatilități mari, consumatorii să nu se trezească cu prețuri scandalos de mari. 

Noua lege aduce o serie de schimbări la OUG 27 care prevăd scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh pentru energia electrică, respectiv de la 150 de lei/MWh la 120 de lei/MWh pentru gaze naturale. Autoritățile vorbesc și despre ce se va întâmpla după aprilie 2025, având în vedere că discuțiile inițiale privind plafonarea vorbeau despre o extindere până în 2026. Astfel, după 31 martie 2025, se va reveni la mecanismele pieței libere, însă „în mod etapizat” spun autoritățile, adăugând că se va urmări asigurarea unui preț corect pentru români.

„În procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu”, precizează Ministerul Energiei. 

În această nouă lege sunt luate măsuri și în ceea ce privește prosumatorii, adică persoanele fizice sau juridice racordate la o rețea electrică ce pot vinde energie pe care o produc în propria locuință. Concret, ministerul energiei precizează că se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori, adică populara „taxă pe soare”, care ar fi permis ANRE să taxeze prosumatorii dacă puterea lor depășea 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România.