Venim către tine cu o analiză referitoare la consumul de energie și cum poate fi redus, realizată de o asociație de profil. Înainte de a trece la rezultatele analizei, e important de menționat faptul că vei plăti în continuare electricitatea și gazele naturale la prețuri plafonate după expirarea actualei scheme subvenționate de guvern, la 1 aprilie 2025.
Oficialii discută despre o perioadă de tranziție de un an către liberalizarea pieței de energie, ceea ce înseamnă că de la 1 aprilie 2026 ne întoarcem la ceea ce presupune contractele negociate cu furnizorii în funcție de cotațiile de la bursa energiei.
Așadar, cu atât mai mult e important să ai grijă de consumul de energie în așa fel încât să nu te sufoce facturile. Asociația Environ precizează că folosirea corectă a echipamentelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie poate duce la o scădere de 10 până la 50% a consumului de energie și implicit a facturii lunare.
Conform calculelor realizate de asociație, doar dacă scoți din priză electrocasnicele nefolosite poți economisi 8-10% din energia electrică consumată în mod obișnuit, iar folosirea termostatelor inteligente poate reduce factura la energie cu alte 15-20%.
Asociația are și o serie de reguli de bază pentru folosirea echipamentelor din casă. Aceste reguli sunt:
1. Închide și scoate din priză echipamentele (televizor, laptop etc.) pe care nu le folosești, inclusiv încărcătoarele
2. Stinge lumina din încăperile în care nu stai
3. Reglează temperatura din interiorul locuinței la maximum 20 de grade Celsius în sezonul rece și cu cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât cea din exterior în sezonul cald
4. Nu folosi puterea maximă a plitei/cuptorului
5. Nu porni mașina de spălat doar pentru câteva obiecte și optează pentru ciclurile de spălare scurte
6. Plita cu inducție este cel mai eficient sistem de gătit
7. Răcește mâncarea înainte să o pui în frigider
8. Montează prize inteligente pe care le poți controla cu telefonul și poți astfel să vezi în timp real consumul de energie
De asemenea, asociația vine și cu un top 7 aparate din punctul de vedere al consumului
1. Aparatul AC (775 kWh în 500 de ore de funcționare)
2. Uscătorul de rufe (278,2 kWh / an)
3. Frigiderul cu două uși (150-400 kWh / an)
4. Frigider obișnuit (324 kWh / an)
5. Mașină de spălat vase (258 kWh / an)
6. Cuptorul electric încorporat (400-500 kWh / an)
7. Mașina de spălat rufe (360-400 kWh / an)