Atoritățile au pregătit un OUG care va modifica substanțial regulile din piața energiei. Foarte important pentru consumatorii casnici, adică pentru toate locuințele din România, este că sistemul de compensare/ plafonare a prețului pentru gaze și curent electric se prelungește și, mai mult, plafoanele scad. Altfel spus, statul continuă să finanțeze o parte dintre facturile românilor, în carul sistemului care a fost inițiat pe fondul scumpirilor masive din energie, la debutul războiului din Ucraina, în 2022. Iată cele mai importante schimbări pregătite de Guvern pentru consumatorii casnici:
– Mecanismul de plaonare a prețurilor finale pentru consumarorii casnici și noncasnici de energie electrică și gaze va fi prelungit cu un an față de termenul inițial, până la data de 31 martie 2026
– Prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, în scădere de la 1,3 lei. La fel va fi facturat și consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024.
– Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a energiei electrice din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (60%) și prețul PZU al lunii respective (40%), plus cel mult 10% adaăugat la această sumă.
– Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a gazelor din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (90%) și prețul PZU al lunii respective (10%), la care se adaugă 10%.