Pensia ta: explicații importante legate de Pilonul II și cifrele care te ajută să ai o imagine clară

Când vine vorba de pensia ta, discuția se îndreaptă către cei patru Piloni despre a căror evoluție te ținem constant la curent. Avem Pilonul I(sistemul de stat), Pilonul II(sistemul de pensii obligatoriu administrat privat), Pilonul III(sistemul de pensii facultative administrat privat) și Pilonul  IV(sistemul pensiilor ocupaționale – constituite la inițiativa angajatorului). 

Acum că am făcut această recapitulare, ne îndreptăm atenția către Pilonul II de pensii, cel obligatoriu și administrat privat, la care contribuția a crescut anul acesta de la 3,75% la 4,75% din salariul brut, așa cum ți-am explicat și AICI. 

Retragere bani pensie Pilonul II: când poți face acest lucru


Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România explică modul în care poți obține banii cu care ai cotizat la Pilonul II de pensii. Legislația în vigoare care vizează acest proces este reprezentată de Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată). 

Concret, este vorba despre situația în care obții decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public, situația în care obții decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public(indiferent de gradul de invaliditate) sau în caz de deces, situație în care banii pe care i-ai acumulat sunt plătiți către moștenitorii tăi legali sau testamentari. 

Asociația precizează că nu există situații în care nu încasezi banii din fondurile de pensii în condițiile legale menționate mai sus și că nu pot fi speculate alte situații decât cele prevăzute de lege pentru obținerea banilor din Pilonul II de pensii private. 


Referitor la cifre, conform ultimelor date, aferente lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în  valoare de peste 2,2 miliarde de lei către 161.000 de participanți și beneficiari.  Tot APAPR a precizat că volumul lunar de cele 7 fonduri de Pilon II administrează sume de peste 135 miliarde de lei, iar numărul participanților la sistem a depășit 8 milioane. 

În ceea ce privește valoarea medie la nivelul întregului sistem, aceasta este de 17.000 de lei, însă valoarea contului pentru participanții care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 de euro de participant.