Revine promovarea agresivă a criptomonedelor: ce trebuie să știi despre „noul val”

Cea mai mare criptomonedă, ca valoare a capitalizării, trece din nou printr-un val de creștere, ajungând la începutul anului să fie tranzacționată în jurul a 46.000 de dolari per unitate. Această creștere alimentează entuziasmul celor care promovează criptomonedele, dar există riscul să revitalizeze și fraudele legate de aceste active digitale. 

Trebuie să știi de la început că Bitcoin, dar și alte criptomonede, sunt active digitale extrem de riscante, cu o volatilitate foarte mare. Îți poți da seama ușor de acest lucru uitându-te pe platforme care urmăresc evoluția acesto active, platforme precum coinmarketcap.com sau coindesk.com. 

Dacă verifici valoarea cu care era tranzacționat un Bitcoin la începutul anului trecut, vei vedea că aceasta se afla în jurul valorii de 16.000 de dolari, de trei ori mai puțin decât în acest moment. Te-ai putea gândi că este o adevarătă oportunitate un astfel de activ care a crescut cu aproape 300% într-un an. 

Dacă continui căutarea și mergi mai în spate, respectiv la începutul anului 2022, vei vedea că în acel moment se tranzacționa în jurul valorii de 47.000 de dolari. După cum îți poți da seama din cifrele menționate, volatilitatea acestui activ digital este extrem de mare. Specialiștii care vorbesc despre investiții în astfel de instrumente aduc în discuție mereu riscul ridicat pe care-l au, menționând că cei care aleg să investească, ar trebui să o facă cu o sumă de bani pe care sunt pregătiți să o piardă în totalitate.

 Pe scurt, dacă aleg astfel de investiții, să se asigure că nu le este afectată calitatea vieții în cazul în care suma respectivă este pierdută în totalitate. 

Creșterea Bitcoin alimentează și creșterea altor criptomonede, dar și apetitul celor care vor să profite de pe urma popularității pe care o are im astfel de activ în perioade de creștere. De-a lungul timpului au fost nenumărate fraude cu criptomonede, fiind păcăliți inclusiv români să investească în criptomonede care nici măcar nu existau, ci erau doar niște cifre pe un ecran, manipulate de persoane rău intenționate. 

În această perioadă, se presupune că această creștere a Bitcoin are legătură cu o potențială aprobare a unui instrument de tranzacționare de tip ETF pe bitcoin în SUA. De asemenea, un alt motiv este legat de un eveniment de natură tehnică care are loc la nivelul tehnologiei blockchain, respectiv procesul de halving, proces care înjumătățește recompensa primită de către „mineri”, respectiv oamenii care ajută la procesarea tranzacțiilor. Nu poate spune nimeni exact dacă cele două evenimente chiar vor duce la creșterea interesului pentru bitcoin, care se traduce în final în creșterea valorii criptomonedei. 

De aceea este important să nu te lași influențat de promovarea agresivă de care beneficiază această industrie a criptomonedelor în această perioadă. Dacă nu ai mai cochetat până în acest moment cu industria, mesajele și cifrele afișate în campaniile de promovare s-ar putea să îți fure ochii și să te facă să crezi că te poți îmbogăți peste noapte. Multe dintre aceste campanii nu vorbesc însă despre caracterul extrem de volatil al criptomonedelor sau despre eventuale vulnerabilități ale platformelor de tranzacționare.