Trebuie să recunoaștem că metodele prin care infractorii încearcă să pună mâna pe banii și pe datele tale sunt din ce în ce mai surprinzătoare. În acest moment, este derulată pe WhatsApp o campanie prin care ți se spune că poți câștiga bani dacă apreciezi anumite canale de youtube.
Procesul nu se oprește aici, ci în unele cazuri chiar primești o sumă modică, de câțiva lei, pentru câteva aprecieri, ca mai apoi infractorii să te convingă să investești bani în acest proces pentru ai fura.
Experții de la Bitdefender explică faptul că totul începe cu un mesaj trimis de pe un număr, de obicei cu prefixul unei țări din Africa, prin care îți sunt promise câștiguri financiare pentru aprecierea clipurilor de pe Youtube. Ți se solicită diverse informații, precum vârsta, ocupația, numele complet și contul bancar.
După ce primești instrucțiunile și le îndeplinești, vei fi răsplătit cu câțiva lei. Apoi infractorii vor încerca să te ademenească cu profituri mari dacă alegi să investești.
Vei fi îndemnat să intri pe aplicația Telegram, unde ești invitat într-un grup VIP despre care ți se spune că îți poate aduce profituri mari. Pentru a debloca aceste profituri trebuie să plătești o taxă și să îndeplinești câteva sarcini cu ajutorul unei persoane. Plățile pentru aceste activități variază între 100 și 5000 de lei.
Profiturile promise sunt de 130 de lei pentru 100 de lei investiți și 3.250 de lei pentru 2.500 de lei investiți. Scopul final al infractorilor este acela de a-ți fura banii și datele, iar dacă efectuezi o astfel de plată, ei întrerup comunicarea cu tine și îți blochează numărul.
Pentru a-ți câștiga încrederea, canalul de Telegram conține un număr mare de „dovezi” cu plățile deja efectuate.
Dacă ați picat în plasa atacatorilor, specialiștii Bitdefender recomandă să încetați orice comunicare cu astfel de persoane și să părășiți grupul de Telegram. De asemenea, să folosiți parole puternice pentru a vă securiza conturile și să activați autentificarea în doi pași.
În plus, puteți raporta contul respectiv către WhatsApp, depune o plângere la poliție și informa banca. Nu uitați însă să îi anunțați pe prieteni și familia cu privire la această înțelătorie.
E important ca de fiecare dată când sunteți abordați pe canalele online cu oferte de muncă, să verificați legitimitatea companiei. Niciodată nu oferiți detalii bancare sau alte informații personale cuiva necunoscut. Ei explică faptul că, chiar dacă escrocii vă oferă o sumă relativ mică, iar ulterior realizați că e o înșelătorie, aceștia au deja inofrmații pe care le pot folosi în viitoarele tentative de fraudă.