Ce se întâmplă cu taxele din 2024? Discuțiile din spațiul public reaprind tema „impozitării progresive”

A început din nou „dansul” în jurul măsurilor fiscale pe care statul ar putea să le ia anul viitor după alegeri. În spațiul public se vorbește de măsuri mai dure, decât cele aprobate la finalul acestui an. 

Nu se știe concret dacă vor fi cu adevărat dure, dar se speculează faptul că, dacă înainte de anul electoral au fost luate astfel de măsuri, odată ce se va instala noul guvern după alegeri va apăsa pedala schimbărilor care să aducă mai mulți bani la buget.

Impozitarea progresivă sau cota „cu adevărat unică”: ce ne așteaptă în 2024? 

În tot acest „dans” a reapărut și veșnicul subiect legat de impozitarea progresivă. Tot ar fi plecat de la o declarație a premierului Marcel Ciolacu, care asigura că nu vor exista măriri de taxe și impozite, însă va fi nevoie ca toți jucătorii din societate să decidă dacă se va menține cota unică sau se va trece la impozitare progresivă. 

Chiar dacă trecerea la impozitarea progresivă nu pare a fi o măsură care să fie luată, având în vedere de câte ori a fost menționată în ultimii ani și nu a fost pusă în aplicare, pare că Ciolacu vrea să avem o cotă unică de impozitare, cu adevărat „unică”, adică același procent pentru toate categoriile. 

Concret, acum este o cotă de impozitare de 10% pentru veniturile salariale, o cotă de impozitare de 8% pentru dividende, o cotă de 16% pentru impozitul pe profit pentru firme sau 1% sau 3% pentru impozitul pe venituri în cazul microîntreprinderilor. 

Un scenariu adus în discuție de Ciolacu a fost acela de stabilirea cotei unice la 16%. 

Revenind la impozitarea progresivă, pe scurt, aceasta ar însemna faptul că, cu cât ai venituri mai mari, cu atât plătești taxe mai mari. Un astfel de model se aplica în România înainte de implementarea cotei unice, în 2005. 

Înainte de 2005, sistemul era bazat pe cinci trepte de impozitare, de la 18% la 40%, în funcție de venit, la care se mai adaugă și o sumă fixă. 

Acum, nu știm exact care vor fi deciziile Guvernului de anul viitor, nici nu putem ști cum va arăta Guvernul de anul viitor, având în vedere că avem toate rundele de alegeri în 2024. În tot acest peisaj al declarațiilor, a apărut și ministrul Finanțelor care a precizat că este nevoie ca mai întâi trebuie definitivat bugetul pe 2024 și apoi stabilită „la momentul oportun” tipul de politică fiscală. 

E important de menționat că impozitarea progresivă este adusă în discuție și de către Banca Mondială, într-un raport cu recomandări oferite României.