Cumpărare apartament: Din 2024 scoți mai mulți bani din buzunar. Ce se schimbă

Cumpărarea unui apartament a devenit din ce în ce mai provocatoare în utlimii doi ani, în primul rând din cauza dobânzilor care s-au majorat, ca urmare a deciziilor luate de BNR privind dobânda de politică monetară. În lupta cu inflația BNR a majorat de mai multe ori dobânda de politică monetară, lucru pe care ți l-am semnalat de mai multe ori în materialele publicate pe sigurantafinanciara.ro. 

Dincolo de aceste majorări de dobânzi, care „scumpesc” banii și îți reduc șansele de a obține un credit pentru locuință, a venit și Guvernul cu o majorare care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Este vorba de majorarea cotei de Taxă pe Valoare Adăugată pentru locuințele până în 120.000 de euro, cu o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați, fără a lua în considerare anexele gospodărești. Această majorare reprezintă un cost suplimentar pentru tine, dacă îți dorești să cumperi un apartament care să respecte aceste criterii. Dacă ne uităm cu atenție la piața imobiliară, observăm că majoritatea tranzacțiilor se încadrează în aceste criterii. 


TVA pentru locuințe, cu cât crește din ianuarie 2024

Majorarea decisă de Guvern prin intermediul ultimelor modificări fiscale este de la 5% la 9% pentru apartamentele care se încadrează în criteriile de mai sus. E important de menționat că acelea sunt principalele criterii, la care se mai adaugă și faptul că trebuie să aibă finisaje exterioare, interioare dar și instalație sanitară și electrică. 


Ce înseamnă concret această majorare? Dacă luăm cazul unui apartament de 120.000 de euro ce respectă toate criteriile de mai sus, va trebui să scoți din buzunar mai mult cu aproape 5.000 de euro. 

Dacă îți doreai să cumperi un apartament în 2024, analizează bugetul de care dispui acum și suma pe care erai dispus să o plătești pentru noul apartament. O opțiune ar putea fi să închei deja un contract până la finalul acestui an pentru a evita majorarea TVA-ului de la 5% la 9%.  

Dacă stai în chirie în acest moment, ia în considerare și banii pe care i-ai dat lunar pentru plata chiriei în cazul în care amâni achiziția pentru 2024. Suma respectivă, la care se adaugă și creșterea TVA ar putea fi un indicator care te face să realizezi faptul că ar merita să grăbești achiziția și să o faci la final de 2023. 

Legat de evoluția dobânzilor, nu putem spune concret ce se va întâmpla cu ele anul viitor. În piață se discută de luni bune de o eventuală scădere a dobânzii de politică monetară, după mai multe ședințe consecutive în care decizia a fost de păstrare a valorii. Însă, contextul este în continuare unul plin de incertitudini, iar starea economiei