Modificări fiscale care apar începând cu 11 noiembrie

Te anunțam la începutul lunii despre modificările fiscale care au intrat în vigoare odată cu 1 noiembrie. Revenim către tine cu modificări fiscale care au intrat în vigoare mai târziu, respectiv 11 noiembrie. 

Modificări fiscale 11 noiembrie: ce se schimbă

Sâmbăta trecută, 11 noiembrie, au intrat în vigoare noi modificări fiscale, care nu erau în prima rundă, cea care intra în vigoare de la 1 noiembrie. 

Astfel, începând cu 11 noiembrie este foarte important să știi că soldul pe casierie are o limită de 50.000 de lei. Astfel, la finalul zilei, e important să verifici ca nu cumva soldul pe care afacerea ta îl are să nu fie mai mare de 50.000 de lei, în numerar. Sumele care depășesc această limită trebuie să le depui în conturile bancare. 

Sunt schimbări și în ceea ce privește avansul spre decontare, iar noua lege specifică faptul că acesta se limitează la 1.000 de lei pe zi.

Trebuie menționat și faptul că situația plăților în numerar, care a stârnit multe polemici, și care a suferit modificări, respectiv revenirea la situația dinainte, este următoarea: 

– încasări în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei între operatorii economici
– încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry 
– încasările și plățile între firme PFA, și persoane fizice se fac până la un plafon zilnic de 10.000 de lei către/de la o persoană. 

De ce e important numerarul pentru români? Un studiu lansat recent de către Mastercard arată că românii se bazează pe numerar pentru majoritatea achizițiilor cotidiene. Ce-i drept, studiul mai arată că în mod uzual, folosesc și soluțiile de plată digitale, precum terminalele POS contactless.

Sunt o serie de inițiative la nivel guvernamental care îți propun să digitalizeze în primul rând interacțiunea statului cu cetățenii, pas care ar duce și către o posibilă deschidere mai mare către instrumente digitale de plată. 

Un exemplu, implementat în urmă cu mai mulți ani, este platforma Ghișeul.ro, prin care românii pot plăti diverse taxe. Din ultimele date, se apropie de cota de două milioane de utilizatori activi, iar sumele încasate în 2023 ar urma să fie în jur de două miliarde de lei, la un număr de tranzacții de aproape patru milioane.