Calificativele date de agențiile de rating internaționale ne oferă o perspectivă din exterior cu privire la modul în care ar putea evolua economia României. Pe 3 noiembrie, Moody’s Investors Service a publicat AICI un nou anunț privind țara noastră.
Conform agenției de rating, a fost confirmat la ”Baa3” ratingul pe termen lung, cu perspectivă stabilă, în timp ce calificativul pe termen scurt a fost menținut la „Prime-3”. Trecând peste aceste denumiri, care pentru mulți nu înseamnă nimic, e important să vedem concret așteptările agenției de rating.
Astfel, acest rating arată faptul că agenția se așteaptă la o creștere robustă pe termen mediu a economiei țării noastre, creștere susținută de investițiile străine directe și de fondurile europene care ar urma să fie acordate țării noastre.
Indicatori precum povara datoriei publice și accesibilitatea acesteia, arată mai bine decât ai altor țări cu același rating, cu toate că aceștia ar urma să se deterioreze în următorii ani, din cauza unui nivel încă ridicat în ceea ce privește deficitul bugetar și creșterea costurilor cu plata dobânzilor.
Agenția se așteaptă la o încetinire a creșterii economiei la 2% în 2023, dar o redresare la 3,2% în 2024 și la 3,5% în 2025. De asemenea, ponderea datoriei României ca procent din PIB este văzută la finalul anului 2023 la 48,2%, un nivel asemănător cu cel din ultimii doi ani și mult sub nivelul mediu al țărilor cu rating „Baa3”, în afara România, de 76,3%.
În ceea ce privește următorii ani, ponderea datoriei ca procent din PIB ar urma să crească gradual, ajungând la 50% la finalul lui 2024 și la 51,7% la finalul lui 2024.
În ceea ce privește deficitul bugetar, ambițiile statului prevăd o reducere a deficitului fiscal la 4,4% din PIB în 2023, de la 6,3% în 2022. Agenția de rating nu pare să vadă posibilă o astfel de reducere, ci doar o mică îmbunătățire a situației, atingându-se la un deficit de 6,1% din PIB în 2023. Această evoluție e pusă pe baza unei combinații de factori, precum veniturile slabe din sectorul energiei și din partea companiilor de stat, dar și îmbunătățirea mai firavă decât se anticipa a colectării veniturilor.
La nivel de inflație, agenția de rating punctează faptul că aceasta a scăzut la 9,2% în septembrie 2023, de la un vârf de 14,6% în noiembrie 2022, însă reducerea spre ținta BNR de 1,5-3,5% va fi una grea în următorii ani. Agenția se așteaptă ca inflația să se situeze, în medie, la 4,9% în 2024.