Modificările fiscale care intră în vigoare din noiembrie: ce se schimbă

Am discutat în ultimele săptămâni despre modificările fiscale pregătite de Guvern. Dacă la început am vorbit despre o serie de drafturi scurse în spațiul public, a venit momentul adevărului. Când spun momentul adevărului mă refer la publicarea înMonitorul Oficial și intrarea în vigoare conform datelor specificate în lege.

Așadar, începând cu 1 noiembrie, avem o serie de măsuri, din pachetul de modificări fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, care intră în vigoare. Le luăm pe rând mai jos. 

Eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști

Am mai discutat și în materialele anterioare despre această propunere, care a dat naștere la o mulțime de reacții din partea industriei de IT. Guvernul a mers mai departe cu decizia și începând cu 1 noiembrie, IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru salariille ce depășesc 10.000 de lei brut, dar sunt scutiți de la contribuția obligatorie la Pilonul 2. În cazul în care doresc să contribuie în continuare trebuie să ceară ascest lucru.

Schimbări și pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a CAM – contribuției asiguratorie pentru muncă. 

Guvernul a venit și cu noile valori ale salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară care se vor aplica din noiembrie și avem

  • Salariul minim brut de 4.582 de lei în construcții
  • Salariul minim brut de 3.436 de lei în agricultură și industria alimentară

Reducerea plăților cu numerar la companii și persoane fizice

Această măsură, ce intră în vigoare în noiembrie, prevede ca plățile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei/persoană.

Când vine vorba de încasările și plățile între o persoană juridică și o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 de lei/ de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 de lei la finalul unei zile. 

În ceea ce privește încasările și plățile în numerar între două persoane fizice, acestea se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei.