După ce săptămâna trecută ne-am uitat la nivelul de trai al românilor, săptămâna această aruncăm o privire la cum arată salariul mediu în diverse industrii pe plan local. Pentru a face acest lucru, apelăm la ultimele date publicate de către Institutul Național de Statistică, date aferente lunii august.
IT-ul e pe primul loc, zona de hoteluri și restaurante pe ultimul loc
Începem prin a ne uita la una dintre cele mai râvnite industrii atunci când vine vorba de câștigurile salariale, cea IT. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată pentru luna august a acestui an un salariu net de 10.419 lei, acesta este în scădere cu 165 de lei față de luna iulie a acestui an.
Este a doua lună consecutivă de scădere, având în vedere că în luna iunie acesta era la 10.695 de lei, ca mai apoi în iulie să ajungă la 10.584 de lei și în august la 10.419 lei.
Industria de IT este și ținta ultimelor modificări fiscale anunțate de Guvern, modificări care prevăd ca limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028, dar și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 de lei inclusiv.
La momentul publicării acestui material, proiectul de lege care prevede modificările de mai sus este blocat la Curtea Constituțională a României, de unde este așteptată decizia judecătorilor CCR.
Trecem de la IT la zona intermedierilor financiare și a asigurărilor, unde observăm și aici o scădere a salariului mediu net. Pentru luna august, acesta este la 7.305 lei, după o scădere de 200 de lei față de luna anterioară.
În industria extractivă vedem un salariu mediu net de 6.354 de lei, în scădere cu 77 de lei față de luna anterioară. Acesta este totuși mai mare cu peste 2.000 de lei față de salariul mediu net din industria prelucrătoare, care s-a situat la 4071 de lei în august, în scădere cu 68 de lei față de luna anterioară.
În administrația publică, salariul mediu net s-a situat în luna august la 5887 de lei, în scădere cu 88 de lei față de luna anterioară. Acesta este în continuare mai mare decât valoarea înregistrată în învățământ, unde salariul mediu net s-a situat la 4.689 de lei sau sănătate și asistență socială, unde salariul mediu net a fost de 4.509 lei.
Zona de Hoteluri și Restaurante a înregistrat cel mai mic salariu mediu din întreaga listă prezentată de Institutul Național de Statistică, respectiv 2.542 de lei.