Dacă ești salariat cotizezi sigur la un fond privat de pensii. Ai în sfârșit vești bune

Toți angajații din România care în 2008 aveau mai puțin de 35 de ani cotizează cu 3,75% din salariu către fondurile private de pensii, așa numitul Pilon II. În același timp, orice angajat cu intră în sistem va cotiza către aceleași fonduri. 

Așa s-a ajuns astăzi la peste 8 milioane de cotizanți. 3,75% din salariul lor merge sub formă de contribuție la pensiile private (Pilonul II), automat, fiind reținuți din contribuția totală pentru pensie. Aici poți verifica simplu la ce fond de pensii cotizezi.

Au dreptul la pensia privată, banii strânși în cont adică, persoanele care au trecut peste vârsta legală de pensionare, persoanele care ies la pensie pe caz de boala și moștenitorii participanților care mor înainte de a încasa pensia.  Deocamdată nu există o lege de plată, dar există o normă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care spune că suma poate fi retrasă fie integral fie eșalonat, pe 5 ani.  

Citește și: S-a schimbat legea pensiilor. Uite câteva modificări pe care trebuie să le știi

Pentru prima dată după mai mulți ani, cei 8 milioane de participanți la sistem pot spune că banii din conturile lor se înmulțesc cu adevărat. 

Administratorii celor 7 fonduri de pensii administrate privat (Pilonul 2), la care contribuie obligatoriu peste 8 milioane de angajați din România, au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023-15 septembrie 2023, relevă calculele Studii Financiare bazate pe date ale Autorității de Supraveghere Financiară. Este o creștere substanțială care depășește nu doar media dobânzilor pentru depozite sau randamentele medii ale tilturilor de stat, dar și inflația, situație rară în istoria sistemului. În perioada 1 ianuarie 2023- 31 august 2023 inflația a fost de doar 4,9%, ceea ce înseamnă că sistemul de pensii administrate privat a livrat un randament real pozitiv de 5%.

Prin comparație, media anuală a randamentului real (randamentul nominal-inflație) obținut în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%, un nivel ca cel de anul acesta nemafiind atins din perioada de început a sistemului.

Vezi AICI mai multe detalii precum și ce poți face pentru a avea o pensie privată mai mare