Am discutat în materialele anterioare despre o serie de declarații ale oficialilor cu privire la majorarea taxelor și la eliminarea anumitor facilități fiscale. Avem acum și documentul oficial, publicat de Ministerul Finanțelor.
Pasul următor ar fi ca Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, să meargă în Parlament pentru asumarea răspunderii pe acest document. Vă prezentăm mai jos câteva exemple de majorări de taxe și eliminări de facilități fiscale care se regăsesc în document. Întregul document poate fi găsit AICI.
Creșteri de taxe 2023: ce găsim în documentul publicat de Ministerul Finanțelor
Începem cu facilitățile fiscale. Așa cum am mai prezentat și anterior, sunt vizați atât IT-iștii, cât și angajați din construcții agricultură sau industria alimentară.
Eliminarea facilităților pentru IT-iști era un subiect care apărea frecvent în discuțiile publice. Acum avem și un document oficial în care este menționată această măsură. Concret, guvernul vrea ca IT-iștii să plătească impozit pe venit, lucru pe care nu-l făceau până acum, pentru sumele de peste 10.000 de lei, măsura urmând a se aplica până în 2028.
Impozitul pe venit este de 10% din salariul brut.
În ceea ce privește angajații din construcții, agricultură și industria alimentară aceștia ar urma să plăteasca din octombrie CASS.
CASS-ul este de 10% din salariul brut.
În ceea ce privește microîntreprinderile, acestea vor fi taxate cu 1% în cazul celor care au venituri ce nu depășesc 60.000 de euro.
Taxarea de 3% se aplică microîntreprinderilor care realizează venituri de peste 60.000 de euro sau desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN 5821 – activități de editare a jocurilor de calculator. 5829 – activități de editare a altor produse software, 6201 activități de realizare a soft-ului la comandă. 62019 – alte activități de servicii privind tehnologia informației. 5510 Hoteluri și alte facilități de cazare similare. 5520 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere. 5590 – alte servicii de cazare. 5610 – Restaurante. 5621 – Activități de alimentație pentru evenimente. 5629 – alte servicii de alimentație. 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. 6910 – activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii. 8621 – activități de asistență medicală generală.
Măsura ar urma să se aplice veniturilor microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2024.
În ceea ce privește creșterile de TVA, vor fi de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, etc.
De la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată.
Aplicarea cotei standard, creștere de la 9% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut de zahăr este de minimum 10g/100g produs.