Accelerator pentru creșterea afacerii tale: exemplu de program si ce faci acolo

Dacă ai o afacere la început de drum, care intră în categoria start-up, una dintre metodele la care poți apela pentru creșterea acesteia este participarea într-un accelerator. Aceste acceleratoare reprezintă programe prin intermediul cărora primești consultanță pe diferite paliere ale afacerii.

Ai de asemenea posibilitatea de a obține finanțare, dar și de a-ți găsi parteneri de business, deoarece aceste acceleratoare au printre mentori și reprezentanți ai diverselor companii care de multe ori fac parte din ecosistemul în care activezi tu. 

Găsești și la noi în țară diverse programe care acoperă o mare parte din tipurile de startup-uri, indiferent de stadiul în care sunt acestea, fie că vorbim de afaceri care au deja un produs, afaceri care lucrează la dezvoltarea lui sau business-uri care au deja un client. 

Exemple ar fi Innovation Labs, program de pre-accelerare și mentorat pentru tinerii antreprenori din domeniul tehnologiei, Techcelerator, accelerator care se adresează startup-urilor de tehnologie avansată, StepFWD, care se adresează startup-urilor de tehnologie la început de drum sau Commons Accel. 

Cel din urmă lansează pe 28 septembrie o nouă cohortă de startup-uri, respectiv a 9-a ediție. Până în prezent, prin acest accelerator au trecut 300 de startup-uri, dintre care peste 30 de antreprenori au obținut finanțări de peste 45 de milioane de euro. 

Aceștia precizează că se concentrează în special pe dezvoltarea afacerilor, acoperind subiecte de business precum marketing, creșterea vânzărilor, planificarea financiară și investițiile. 

Fiecare accelerator are și criterii de admitere, iar în cadrul Commons Accel, ei precizează că sunt centrate pe potențialul fiecărei afaceri, indiferent de domeniul de activitate sau stadiul de dezvoltare. 

În cadrul acestui accelerator, înscrierile se vor încheia pe 25 septembrie, iar numărul locurilor este limitat la 25. 

Vorbeam mai sus de mentori și reprezentanți ai ecosistemului, iar în cadrul Commons Accel, exemplu pe care l-am ales pentru că pregătește o nouă perioadă de înscrieri reprezentanți precizează că au parteneri de la fonduri precum Gapminder, RocaX, Fortech Investments, Seedblink, Techangels etc. 

Ca la majoritatea acceleratoarelor, perioada de pregătire se încheie cu un DemoDay. Acest Demoday reprezintă un eveniment în care participanții își prezintă proiectele în fața comunității și a investitorilor interesați.