Am mai vorbit de-a lungul timpului despre ransomware, acel tip de software rău intenționat care îți criptează datele. Practic, nu mai ai acces la ele, iar pentru a le primi înapoi trebuie să plătești o răscumpărare atacatorilor. De multe ori vorbim de atacuri în masă, ceea ce înseamnă că niciunul dintre noi nu este ferit de ele.
Specialiștii companiei internaționale de software Veeam vin cu o serie de recomandări care te vor ajuta să ai șanse cât mai mari de a te proteja în fața acestor atacuri. Ți le redăm mai jos:
Fii sceptic și nu te grăbi
Specialiștii avertizează că atacatorii cibernetici caută mereu să exploateze graba și neatenția noastră. Motiv pentru ca e bine să nu te gărbești și să fii precaut pentru a evita greșelile simple când folosești internetul.
Dacă o ofertă sau un mesaj pe care-l primești sună prea frumos pentru a fi adevărat, cel mai probabil chiar este. Software-ul rău intenționat, așa cum este ransomware-ul, este răspândit cel mai adesea prin phishing. Așa că ai grijă întotdeauna la semne de avertizare, nu accesa link-uri sau atașamente necunoscute sau suspecte, nu răspunde la mesajele pe care nu le aștepți sau de la persoane necunoscute. De asemenea, ai grijă la completarea automată din e-mailul și la opțiunea „răspunde tuturor”, pentru a te asigura că nu trimiți informații sensibile persoanei greșite.
Folosește parole puternice
Următoarea recomandare este legată de parola pe care o alegi pentru diverse conturi. Specialiștii menționează că, de multe ori, infractorilor cibernetici le ia doar câteva secunde pentru a sparge parolele pe baza unei date de naștere sau a numelor celor dragi. Regula este simplă: mai complex înseamnă mai puternic. Pentru a ajuta la crearea de parole lungi, folosește fraze de acces și caractere diverse care sunt ușor de reținut, dar dificil de ghicit pentru alții.
Fii precaut în mediul virtual
Specialiștii consideră că virușii, tipurile de software rău intenționat precum calul troian și altele se pot ascunde în site-uri web cu aspect normal, în mesaje sau pachete de software accesibile gratuit online. E important te asigură că ai un program anti-malware activat.
De asemenea, utilizați rețele securizate: dacă WiFi-ul pe care îl utilizați nu este criptat, asigurați-vă că utilizați un VPN sau alt nivel de protecție. De asemenea, este o idee bună să folosiți marcaje pentru adrese URL importante și utilizate frecvent, astfel încât să aveți mai puține șanse să fiți păcăliți de site-uri false. De asemenea, este important să rețineți că tot ceea ce distribuiți pe rețelele sociale devine public, indiferent de setările de confidențialitate alese.
E important să fiți cu ochii pe paginile oficiale ale Directoratului Național.