Bursa de Valori București: cum a evoluat piața de capital românească

După încheierea ședințelor de tranzacționare care au avut loc în săptămâna 14-18 august, ne-am uitat la datele înregistrate de Bursa de Valori București. Îți prezentăm mai jos cele mai importante informații. 

Pentru început, ne uităm la capitalizarea Bursei de Valori București și la modul în care a evoluat aceasta. Astfel, vedem că la finalul săptămânii de tranzacționare, capitalizarea Bursei de Valori București este de 264,400 miliarde de lei. 

Obsevăm astfel o scădere de de 6,175 miliarde de leiîn ceea ce privește capitalizare, ținând cont de faptul că la finalul ședinței de tranzacționare de pe 11 august, aceasta se ridica la 269,575 miliarde de lei. 

În ceea ce privește tranzacțiile cu acțiuni, după analiza lor, vedem un rulaj de 220,361 milioane de lei, în scădere de la 247,280 milioane de lei, față de săptămâna anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la Bursa de Valori București a fost 18 august, vineri, când s-a înregistrat un rulaj de 75,431 de milioane de lei, iar, la polul opus, se află 14 august, cu o valoare a tranzacțiilor de 43,995 milioane de lei. 

Indicele BET, principalul indice de la Bursa de Valori București, a încheiat săptămână la 12.716,35 de puncte, după ce săptămâna anterioară o încheia la 13.072,33 de puncte. 

Cele mai lichide titluri au fost cele ale „perlei din energie”, Hidroelectrica, care au înregistrat tranzacții de peste 77 de milioane de lei și o creștere a prețului de aproape 1%. Conform ultimelor date transmise de către companie către Bursa de Valori București, în prima jumătate a anului 2023, Hidroelectrica  a înregistrat venituri de aproape 7 miliarde de lei, dintre care 1,68 de miliarde au fost venituri din furnizarea de energie electrică. 

Comparativ, în primul tirmestru din 2022, veniturile din furnizarea se situau la 750 de milioane de lei, în întregul an 2021 319 milioane de lei, iar în 2020 se ridicau la 162 de milioane de lei. 

Este important de menționat faptul că, începând cu 1 septembrie, prezența țării noastre în indicii MSCI, indici recunoscuți la nivel mondial. Cele noi 10 companii incluse în acești indici sunt: Aquila Part Prod, Arobs Transilvania Software, Bittnet Systems, Bursa de Valori bucurești, Conpet, Purcari Wineries, Safetech Innovations, Simtel Team, Sphera Franchise Group și TTS Transport Trade Services. 

E importantă includerea companiilor în astfel de indici deoarece crește apetitul investitorilor internaționali de a investi în acestea.