Investiții la bursă: O analiză a companiilor IT listate pe Bursa de Valori București

Investițiile la Bursa de Valori București au căpătat mai multă popularitate în ultima perioadă, datorită listării Hidroelectrica. Venim către voi astăzi cu o serie de informații referitoare la o altă industrie care are din ce în ce mai mulți jucători listați pe bursa locală. 

Este vorba despre industria IT, iar o analiză realizată de fondul de investiții Evergent arată evoluția lor din perspectiva indicatorului „Rule of 40”. 

Pentru început, e important de menționat că „Rule of 40” este un indicator folosit pentru a evalua performanța și sănătatea financiară a companiilor de software. Indicatorul reflectă echilibrul dintre creștere și profitabilitate. 

Analiștii Evergent precizează că regula sugerează că rata combinată de creștere a veniturilor unei companii și marja de profit a acesteia ar trebui să fie de cel puțin 40%. 

Analiza derulată de Evergent arată că din companiile de software listate pe bursa locală, 3 din 7 aveau valoarea indicatorului peste 40% în 2021. Anul 2022 a adus o îmbunătățire la nivelul sectorului reprezentat la BVB, cinci din cele șapte companii depășind pragul de 40%. 

Specialiștii Evergent observă variații semnificative în performanța companiilor analizate, respectiv două din cele șapte companii au înregistrat o îmbunătățire a marjei nete în perioada 2021-2022, în timp ce trei au înregistrat o rată de creștere mai mare a veniturilor față de anul anterior. Ei explică că aceste aspecte ar putea reflecta mediul inflaționist din ultima vreme. 

În analiza realizată de Evergent la nivelul fiecaărie companii, regăsim următoarele:

  • Artic Stream a depășit pragul de 40% al indicatorului prin creșterea semnificativă a cifrei de afaceri în 2022, generată, în principal, de creșterea vânzărilor de soluții IT dezvoltate de companii partenere și o menținere a marjei de profit net(8,3%)
  • Life is Hard a avut la nivelul anului 2021 rezultatele financiare influențate de preluarea liniilor de activitate de la Active Power Solutions și Tree Comm Services. La nivelul anului 2022, compania a avut o evoluție echilibrată întrer rata de creștere a cifrei de afaceri(16,7%) și marja netă de profit(18,3%). 
  • Softbinator s-a menținut peste pragul de 40% al indicatorului cu o evoluție relativ constantă a ratei de creștere a cifrei de afaceri și a marjei nete de profit. 
  • Connections Consult nu a reușit să treacă testul „Rule of 40”. Compania a menținut relativ constantă rata de creștere a cifrei de afaceri și marja netă de profit. 
  • Bento și-a menținut valoarea indicatorului peste 40%. A raportat o creștere a cifrei de afaceri de 26% în 2022, reprezentând o treime din creșterea anului precedent și o marjă de pfoit net constantă în jurul a 16%.
  • Arobs a depășit pragul de 40% al indicatorului în 2022. La nivel individual a avut o creștere mai mare a cifrei dwe afaceri(35%, dar o scădere a marjei nete de la 25,5% la 18,3%. La nivel consolidat, cifrele Arobs au arătat o creștere de 58,4% a cifrei de afaceri și o marjă netă de 14,3%.