Noul IRCC: la ce valoare ajunge indicatorul care stabilește valoarea ratei tale și la ce ne putem aștepta

Indicele de referința pentru creditele consumatorilor a fost stabilit pentru trimestrul 3(iulie-septembrie), conform datelor Băncii Naționale a României, la 5,94%, înregistrând astfel o scădere de 0,4 puncte procentuale față de valoare anterioară. 

Impactul asupra valorii pe care rata ta o are va fi unul mic, de câțiva lei, însă, privind partea plină a paharului putem spune că e un semnal că dobânzile ar putea continua pe un trend descrescător. 

E important de reamintit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor este aplicat pentru creditele acordate după luna mai 2019 sau în cazul în care consumatorii cu credite luate înainte de această perioadă au decis să facă trecerea la el. 

Un alt semnal care ne poate trimite cu gândul la un trend ascendent al dobânzilor poate fi și faptul că BNR a majorat de 8 ori dobânda de referință în 2022, în timp ce anul acesta a făcut-o doar o singură dată. 

În ceea ce privește indicele ROBOR la 3 luni, vedem o stagnare a acestuia în ultimele 4 zile, la valoarea de 6,54%, după o scădere minoră de la 6,54% în data de 26 iunie. 

În ceea ce privește inflația, pentru finalul acestui an, ultimul raport BNR estimează că aceasta va scădea până la 7,1%, ulterior urmând să coboare la 4,2% în decembrie 2024 și la 3,9% în martie 2025.