Ca aproape în fiecare în an în această perioadă, televiziunile și site-urile de presă sunt pline de știri despre inundații masive. Iar prognozele specialiștilor nu arată bine deloc. Se pare că va fi un an cât se poate de greu din acest punct de vedere. Colac peste pupăză, anul acesta s-au reactivat în România și cel puțin două zone seismice pe care le credeam adormite definitiv. Cutremurele frecvente din Oltenia și Banat sunt rezultatul acestor mișcări. În acest timp Vrancea rămâne Vrancea, iar tot acest „cocktail” face ca România să fie una dintre țările cu cele mai mari riscuri catastrofale din Europa. Paradoxal, însă, tot România este și cea mai expusă în caz de dezastru, adică este țara cu cele mai puține case asigurate, iar asta se întâmplă în ciuda faptului că doar noi și Turcia avem un sistem de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor și în ciuda unor prețuri foarte mici în comparație cu alte țări.
Sistemul din România presupune că toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să se asigure împotriva dezastrelor. Pentru că nimeni nu aplică și amenzile stabilite prin lege, însă, cuprinderea în asigurare rămâne cea mai mică din Europa. Palierul de asigurare obligatoriu presupune achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o entitate creată prin lege, dar controlată de acționari privați, societăți de asigurare. Polița PAD, emisă de PAID, poate fi cumpărată de la oricare dintre acționarii companiei, de la societățile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID direct.
Aceasta costă 130 de lei pe an pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente. Ar însemna , așadar, puțin peste 2 euro pe lună, pentru locuințele din materiale moderne, adică marea majoritate. Pentru acești bani primiți protecție pentru daunele provocate de cutremur, inundație (fenomenul natural, nu cele de conductă) și alunecări de teren, în limita unor daune de 10.000 de euro pentru casele din chirpici și 20.000 de euro pentru locuințele din materiale moderne.