Sistemul de pensii din România este format, în principal, din trei piloni. Primul pilon, denumit chiar așa, Pilonul I, este pensia de stat. Peste 21% din salariul tău brut lunar se duc către bugetul de asigurări sociale, iar la vârsta pensionării, Statul îți va plăti o sumă lunară care depinde de vechime, dar și de suma contribuită lunar. Pilonul II presupune, ca și Pilonul I, o contribuție lunară obligatorie. Toți angajații cu vârsta de peste 18 ani din România contribuie cu 3,75% din salariul brut la pilonul II. Spre deosebire de pensia de stat, acești bani sunt plasați pe piețele financiare și aduc randamente. Cea mai mare parte a banilor sunt puși de către cei 7 administratori în titluri de stat (peste 60%), acțiuni listate de la Bursa din București (între 20 și 25%) și obligațiuni corporative(în jur de 15%). Restul sunt mai ales în depozite bancare. Dacă ești angajat și ai peste 18 ani, sigur cotizezi și tu la un fond de Pilon II. Dacă vrei să afli la ce fond ești alocat, caută AICI. După ce ai aflat, te poți adresa fondului respectiv pentru a afla câți bani ai strâns. Oricum, administratorul este obligat să te informeze anual în legătură cu datele financiare.
Până acum sistemul are peste 8 milioane de cotizanți, care contribuie, în medie cu circa 230 de lei pe lună. Randamentul adus de administratori din plasamente în cei 15 ani e când există sistemul merge spre 190%, iar suma medie plătită celor care au avut dreptul la pensie este de circa 10.000 de lei. De menționat că dreptul la pensie se naște doar atunci când se împlinește vârsta legală de pensionare sau când apare o invaliditate permanentă. Mai există și situația în care participantul moare, caz în care banii săi vor merge către moștenitori.
Pilonul III este o pensie privată facultativă. Aceasta este oferită, de obicei, de angajatori, ca beneficiu suplimentar, având în vedere că suma cotizată poate fi dedusă din impozite în anumite limite. Angajatorul nu poate obliga angajatul să accepte o astfel de ofertă, de obicei ea veind ca alternativă la o creștere salarială. Ca să îți faci o idee despre cât ai putea câștiga, îți dăm câteva cifre.
– Contribuția medie în sistem a fost de 173 de lei pe lună
– Suma medie încasată de cei care au împlinit deja vârsta (la pilonul III banii pot fi retrași după 60 de ani, indiferent dacă participantul a ieit sau nu la pensie) a fost de circa 11.200 de lei.
Important de menționat este că cei 11.200 de lei vizează persoane cu stagiu de cotizare de maximum 15 ani (sistemul a fost inițiat abia în 2008), ceea ce înseamnă că un stagiu complet, care va depăși 30 de ani, va presupune o sumă semnificativ mai mare. Pe un calcul simplu, fără pretenții de acuratețe, după 30 de ani ai încasa cel puțin 25.000 de lei.
Plata pensiei se face, deocamdată, într-o singură tranșă sau, dacă tu decizi astfel, în rate, pe maximum 5 ani.