Ai toate economiile în lei? A venit vremea să te gândești serios și la euro. Dobânzile încep să se echilibreze, în timp ce cursul sigur nu va avantaja leul

Faptul că România a fost lovită de inflație mai repede și mai puternic decât țările membre ale Zonei Euro nu se poate spune că e un avantaj, însă ar putea aduce ceva benficii acum, când trendul se inversează. După ce BNR a crescut în opt rânduri dobânda pentru a combate creșterea prețurilor a intrat într-o zonă stabilă și probabil chiar va scădea dobânda de politică monetară cândva pe parcursul acestui an. Banca Centrală Europeană (BCE) este, dimpotrivă, încă undeva la începutul perioadei de înăsprire a dobânzilor, având în vedere că țările din Zona Euro se luptă cu o creștere a prețurilor mult mai accentuată decât la noi. Drept urmare, decalajul între dobânda pentru lei și cea pentru euro începe să se reducă, iar asta înseamnă că, cine nu a făcut-o încă, se poate gândi serios să economisească în monedă europeană. Mai ales că, riscuri ca leul să se întărească nu prea există. 

La începutul lunii, TBI Bank a redus dobânzile la depozitele în lei cu până la 1,10 pp (Depozitul Simplu), respectiv cu până la 1,30 pp (Depozitul Online, arată calculatoarele Finzoom.ro. 

In cazul depozitului în euro, banca a redus (cu până la 0,25 pp anumite perioade), și majorat (cu până la 0,70 pp). În cazul depozitului în usd dobânzile au fost majorate cu până la 1,75 pp.

În cazul Alpha Bank, dobânzile la depozitele în lei au fost reduse cu până la 0,50 pp și majorate cu până la 0,90 pp la euro și cu 0,30 pp la usd.

De curând și Raiffeisen Bank a majorat dobânzile cu 0,25 pp la usd și cu până la 0,50 pp la euro.

Și BRD a majorat dobânzile la depozite cu până la 1 pp la euro și cu 0,20 pp – 0,25 pp la usd.

ING Bank a decis să reducă dobânda pentru Depozit Bonus pe 4 luni cu 1,50 pp, iar pentru depozitul în euro, dobânda pentru 12 luni a fost majorată cu 0,25 pp.