Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), la care contribuie obligatoriu peste 7,9 milioane de români, adică toți angajații cu forme legale din România, sunt obligați prin lege să pună la dispoziția participanților mai multe rapoarte, ce trebuie publicate cu frecvență anuală, trimestrială, lunară sau chiar săptămânală, în funcție de situație.
Primul lucru care trebuie știut în legătură cu informațiile pe care administratorii celor șapte fonduri de pensii sunt obligați să le publice este acela că ei trebuie să ofere aceste documente în anumite condiții. Mai precis, spune norma ASF:
Informaţiile şi datele publicate pe pagina proprie de internet a administratorului trebuie să fie:
a) structurate, vizibile şi ușor accesibile;
b) salvate în format arhivat şi să rămână publicate pe pagina de internet pe o perioadă de 5 ani.
Mai jos, îți arătăm care sunt cei mai importanți indicatori pe care trebuie să îi urmărești și îți amintim că poți schimba oricând fondul de pensii, gratuit, mergând către un fond cu câștiguri mai bune. Detalii AICI
- Structura portofoliului de investiţii, conform anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată, în lei, şi ponderea deținută în activul total- Una dintre schimbările importante impuse în ultimii ani de ASF a fost reducerea frecvenței de raportare a acestor informații de la semestrial la lunar. Astfel, participanții pot știi în timp real în ce le sunt investiți banii.
- În termen de două zile lucrătoare ale săptămânii următoare, pentru ultima zi lucrătoare a săptămânii precedente, valoarea unitară a activului net(VUAN)- Este cel mai important indicator din perspectiva participantului. Acesta arată performanța “curată” a administratorului (toate fondurile au plecat, în 2008, cu un VUAN de 10 lei, iar diferența față de nivelul atins astăzi arată cât au obținut administratorii în plus pentru contributori). În plus, cu ajutorul VUAN puteți afla oricând care ete valoarea contului de pensii, prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond pe care îl dețineți.
- Trimestrial, în a 4-a zi lucrătoare a fiecărui trimestru, rata de rentabilitate – Indicator extrem de important. Arată ce plus anual a adus, în medie, administratorul de fond în conturile contributorilor, în 5 ani anteriori calculării acestui indicator. Arată în mod direct cât de eficient a fost administratorul pe termen mediu. Diferențele între administratori sunt importante, iar decizia de a merge la un administrator mai performant va conta, în ani de contribuție.