Pentru că în secțiunea dedicată afacerilor vrem să contribuim la succesul businessului tău, te ținem la curent cu informații care ți-ar putea fi ajutor în procesul de dezvoltare. Astăzi venim către tine cu câteva detalii ce țin de zona de finanțare a mediului de business.
Pe 27 aprilie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică primele ghiduri ale solicitantului pentru două apeluri de proiecte ce vor fi finanțare printr-un program aferent perioadei 2021-2027.
Este vorba de Programul Tranziție Justă 2021-2027, menit să sprijine sectorul antreprenorial productiv mic și mijlociu.
Bani pentru afacerea ta: Programul Tranziție Justă 2021-2027 – ce granturi poți să accesezi
Prin cele două apeluri de proiecte despre care îți vorbeam mai sus, IMM-urile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor avea acces la finanțare totală de 620,46 milioane de euro pentru crearea de unități noi de producție ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar și pentru diversificarea produselor și serviciilor oferite.
Autoritățile menționează că proiectele selectate pentru finanțare trebuie să conducă la crearea de noi locuri de muncă, direct legate de investiția finanțată, ce trebuie menținute pentru o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizarea investiției.
Apelurile de proiecte oferă acces la granturi de până la 2 milioane de euro și la granturi între 2 milioane și 5 milioane de euro în cadrul a două apeluri competitive, cu termen limită de depunere.
Concret, bugetul apelului Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2-5 milioane de euro, lansat în cadrul acțiunii „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenorului”, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” este de 289,54 milioane de euro.
De partea cealaltă, cel de-al doilea apel, prin care se acordă granturi de până la 2 milioane de euro, dispune de un buget total de 330,91 milioane de euro.
Concret, tipuri de investiții eligibile în cadrul celor doău apeluri sunt:
- Investiții în active corporale precum lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare.
- Investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.
Ai acces la ghidurile solicitantului pentru cele două apeluri AICI.