În ultimul an și jumătate ți-am adus în discuție de mai multe ori goana băncilor centrale în ceea ce privește majorarea dobânzilor de politică monetară. Această goană a fost motivată de lupta împotriva inflației, care a crescut puternic la nivel global.
Însă, acum, în aprilie 2023, este important să ne uităm la cum arată „apele” în România, dar și în alte piețe financiare apropiate de noi pentru a realiza în ce moment ne aflăm. Momentul, poate cel mai așteptat de unii dintre noi, este cel în care dobânzile de politică monetară vor scădea, după raliul din ultimele luni.
Acest moment pare că se lasă în continuare așteptat, având în vedere deciziile luate atât de banca centrală din România, cât și de alte bănci centrale în ultima perioadă. Ultimul semnal dat de Banca Națională a României a fost pe 4 aprilie, când a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, nivel la care a fost majorat în 10 ianuarie 2023.
Banca Națională a României a precizat că cele mai recente date și analize indică o temperare mai modestă a creșterii economiei în trimestrul I din 2023 decât s-a anticipat anterior, implicând însă o decelerare pronunțată în raport cu perioada similară a anului anterior.
Dobânzi credite: Ce decizii au luat alte țări cu care tindem să ne comparăm
Uitându-ne „peste gard” la vecinii din Ungaria, vedem că banca lor centrală a menținut dobânda de politică monetară la 13% pe 28 martie, pentru a 6-a oară la rând. Ultima ședință de majorare, care a dus la acest nivel, a fost pe 27 septembrie. Rămâne de văzut dacă în următoarea ședință, care va avea loc pe 25 aprilie, se va continua cu o menținere.
Mergem mai departe, în Polonia, și vedem că se confirmă faptul că scăderea dobânzilor de politică monetară se lasă așteptată, având în vedere decizia lor din 5 aprilie. Concret, banca centrală poloneză a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 6,75%, pentru a 8-a ședință la rând. Ultima ședință de majorare, prin care s-a ajuns la această valoare, a fost în iulie 2022.
Având în vedere că băncile centrale din Europa Centrală au fost cele care au condus cursa acestor majorări, fiind cei mai rapizi în decizii, analiști se așteaptă ca tot ele să conducă și cursa scăderilor. Cu toate acestea, în prezent, semnalele nu sunt foarte clare referitoare la momentul în care vor începe scăderile. În România, analiștii se uită mai degrabă pe o menținere la 7% pe tot parcursul anului, ca mai apoi, în 2024, să înceapă această scădere. În ceea ce privește evoluția inflației în țara noastră, BNR precizează următoarele:
„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației își va accelera probabil descreșterea în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (februarie 2023), sub influența unor efecte de bază consistente și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și pe fondul modificării caracteristicilor schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie”, se arată în mesajul BNR.