Banca Națională a României a publicat noua valoare a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor(IRCC). Aceasta este de 5,98% pe an, mai mare cu 0,28 punct procentuale față de valoarea anterioară, consemnată la 5,71% pe an.
Pe scurt, dacă ai un credit cu dobândă variabilă legată de IRCC, rata pe care o plătești lunar a crescut. Așa cum îți explicam și în alte materiale publicate aici, IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie artimetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior.
El este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, lucru pe care-l observi și dacă te uiți AICI, la ultima raportare, și vezi că e atribuită calculelor din trimestrul 4 al anului 2022, dar folosit acum, în trimestrul 2 din 2023(aprilie-iunie).
ROBOR versus IRCC: ce se întâmplă cu dobânda creditului tău?
Acum intervine în discuție și subiectul extrem de popular în ultimele luni: ROBOR vs IRCC, subiect ce a făcut mulți dintre români, cu credite luate înainte de mai 2019 și calculate în funcție de ROBOR, să facă saltul la IRCC.
Românii au fost atrași să facă acest salt deoarece creșterea dobânzilor se vede cu întârziere atunci când ești legat de IRCC, dar asta nu înseamnă că nu se va vedea la un moment dat. Inclusiv șeful Băncii Naționale a României a explicat că IRCC va crește, cu întârziere, iar în contextul în care inflația va scădea și dobânzile de politică monetară vor fi reduse, acesta ar putea să întreacă indicele ROBOR.
Acum, nu ne putem da seama exact dacă și când va avea loc scenariul de mai sus. Deocamdată suntem în situația în care inflația a crescut la ultima raportare, respectiv pentru luna martie, când a ajuns la 15,5%, față de 15,1% în ianuarie.
De partea cealaltă, nici o scădere a dobânzii de politică monetară nu am văzut din partea Băncii Naționale a României în ultima ședință, din 9 februarie. Ce-i drept, nu a fost vorba nici de majorare, ci de o menținere la nivelul de 7%.
Ce am observat însă clar de la începutul acestui an și până la momentul publicării acestei știri este faptul că ROBOR la 3 luni a scăzut de la 7,56% pe an, valoare înregistrată pe 1 ianuarie, la 6,85% pe an, ultima valoare raportată la publicarea acestui material, respectiv 31 martie.
Dobânda fixă rămâne alegerea cea bună?
Un alt aspect care apare în această discuție este referitor la dobânda fixă. E în continuare momentul potrivit să apelezi la ea, pentru a te feri de această incertitudine prin care trec dobânzile variabile? Analiștii din piață nu vin cu un răspuns clar, unii dintre ei consideră că suntem aproape de maximele dobânzilor, ceea ce înseamnă că ne-am putea îndrepta spre o perioadă de scădere. Totuși, după ani de pandemie, cu un război la graniță, turbulențe în sectorul bancar european și american, e greu să fii sigur de faptul că dobânzile vor scădea rapid și totul va reveni la „normal”.
În încheiere, un aspect care poate părea banal pentru cei care obișnuiți să citiți astfel de materiale, dar extrem de important pentru cei „nou veniți”: Dacă ai trecut la IRCC de la ROBOR, nu te mai poți întoarce înapoi.