Decizie majoră privind salariul tău: poți fi despăgubit dacă nu ești plătit corect

În multe companii, valoarea salariului pe care-l primesc angajații este în continuare un subiect tabu, care dă naștere de multe ori la frustrări. Există situații în care doi oameni care lucrează pe același post, cu aceleași atribuții, primesc sume diferite, fără a fi conștienți de acest lucru. 

Astfel de practici sunt pe cale de dispariție, după ce Parlamentul European a aprobat o directivă europeană importantă în această direcție. Aceasta prevede ca salariile să nu mai fie secrete, angajații având dreptul la informații despre salariile practicate pentru categoria lor de activitate profesională. 

Astfel, noua legislație impune companiilor din Uniunea Europeană obligația de a-ți divulga informații utile pentru a compara salarii și a expunde diferențe de plată între femei și bărbați. 

Drept urmare, structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clarificare a locurilor de muncă. 

Normele mai prevăd ca posturile vacante și titlurile posturilor să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu. 

Amenzi pentru diferențe salariale: ce prevede noua lege 

Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de renumerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu repzentanții lucrătorilor lor. Statele membre, printre care și România, vor trebui să instituie sancțiuni „eficace”, porporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. 

”Astfel, un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme”, se arată în anunțul Parlamentului European.  

Se interzice secretul salarial

Noile reglementări impuse de Parlamentul european prevăd ca lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să impiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.