Ai poliță de asigurare emisă de Euroins România? Ghidul care te poate ajuta și în caz de RCA Euroins

Săptămâna aceasta, Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a anunțat retragerea autorizației de funcționare a Euroins România și a constatat starea de insolvență a societății. Euroins România este lider pe piața de asigurări de Răspundere Civilă Auto(RCA), cu peste 2,5 milioane de clienți, motiv pentru care îți expunem mai jos un ghid care îți explică ce se întâmplă cu asigurările emise de către această companie. 

Ghidul informativ este lansat de către Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România(UNSAR) și Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România(BAAR). Aceștia explică faptul că polițele de asigurare emise de către Euroins România rămân valabile, dar pot fi denunțate în orice moment. 

În cazul în care deții o poliță de asigurare emisă de către Euroins România, ea rămâne valabilă în continuare, producându-și efectele. Poți însă renunța în orice moment la poliță și să închei una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă renunți la poliță și nu ai avut daune în perioada de valabilitate de până la renunțare, pentru perioada rămasă ai dreptul de a-ți recupera diferența de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA). 

Dacă nu dorești să renunți, aceasta rămâne valabilă până la:

  •  data la care lichidatorul judiciar, numit odată cu deschiderea procedurii falimentului, denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.
  •  data de valabilitate a asigurării prevăzută în poliță, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment de către Tribunalul București, cu excepția asigurărilor de garanții, pentru care termenul este de 150 de zile.

Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței inscrisă în documentul de asigurare depășește unul sau celălalt dintre termenele menționate anterior, după caz, nu vei mai fi asigurat. 

Astfel, în cazul poliței RCA, poți circula pe drumurile publice, iar în cazul în care oamenii legii te controlează, nu vei fi sancționat, polița RCA fiind valabilă.

Polița RCA Euroins: ce se întâmplă când accidentul este din vina unui șofer cu polița RCA Euroins? 


Dacă ești victima unui accident produs de către un șofer cu poliță RCA Euroins, ghidul menționează faptul că vei fi despăgubit în baza acestei polițe în limitatele stabilite de Legea 213/2015  privind Fondul de Garantare a Asiguraților, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 500.000 de lei și prin înscrierea la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în primă instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București. 

Astfel, dacă ai fost victima unui accident și nu ai avizat încă dauna la Euroins România, ai dreptul să te adresezi Fondului de Garantare a Asiguraților, între data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) de retragere a autorizației de funcționare și data încetării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. De asemenea, dacă tu te-ai adresat deja Euroins, dar compania nu a deschis dosarul de daună, te poți adresa cu solicitare scrisă către FGA la sediul acestuia, prin poștă, e-mail etc. 

În ceea ce privește încasarea diferențelor de primă/indemnizațiilor/despăgubirilor, vei putea depune la FGA cereri de plată motivate însoțite de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru Euroins România în Monitorul Oficial și până la maxim 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta a apărut ulterior.