Îți explicam într-un material anterior principalele cauze care au dus la falimentul Silicon Valley Bank. De atunci și până la publicarea acestui material, încă o bancă americană a dat faliment, iar un alt mare jucător de pe piața europeană a băgat spaima în piețele de capital, înregistrând scăderi semnificative a acțiunilor.
Având în vedere acest context, probabil ți-a trecut prin minte întrebarea „ce se întâmplă cu banii mei din bancă dacă aceasta dă faliment?”. Îți explicăm mai jos mecanismele gândite și reglementate pentru a-ți proteja banii.
În centrul procesului se află Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare(FGDB), o autoritate care îți dă ție banii în cazul în care banca la care îi depozitai intră în faliment. Suma pe care o garantează, fără a lua în considerare unele excepții, se ridică la 100.000 de euro per deponent per bancă. Adică, dacă tu ai 130.000 de euro într-o bancă, partea acoperită este de 100.000 de euro. Pentru a fi acoperită și partea de 30.000 de euro, trebuie să îi depozitezi în altă bancă.
Ca idee, autoritatea din SUA care acționează acum în cazul falimentului Silicon Valley Bank acoperă 250.000 de dolari.
Banii îi poți recompensa de la ghișeele băncilor alese de FGDB sau prin transfer bancar, în contul pe care îl indici tu. Banii îi poți ridica în orice moment de la începerea plăților, pe o perioadă de 5 ani. În cazul în care procedura falimentului băncii durează mai mult de 5 ani, poți solicita banii până la închiderea falimentului.
Denumirea de „Fond de Garantare al Depozitelor Bancare”, dacă nu ești familiarizat cu instituția, te poate duce cu gândul la faptul că banii tăi sunt asigurați doar dacă sunt în depozite. Fals, instituția ți-i asigură chiar dacă îi ai într-un cont curent, în unul de economii sau într-un depozit.
În ceea ce privește perioada în care îți recuperezi banii, aceasta diferă în funcție de categoria în care se află banca ta. Categoriile sunt reprezentate de cea a băncilor asigurate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și cea a băncilor asigurate de schemele de protejare din Uniunea Europeana.
Lista băncilor membre FGDB o găsești AICI
Lista băncilor asigurate de schemele europene o găsești AICI.
Astfel, în cazul băncilor membre FGDB, perioada maximă în care îți vor fi restituiți banii este de 7 zile, în timp ce în cazul instituților asigurate de schemele europene, perioada este de maxim 10 zile. E important de știut și faptul că, în cazul în care banii îi aveai într-un depozit, pentru care primești dobândă, odată cu falimentul băncii, FDGB îți va restitui și dobânda acumulată.