Ne-am trezit „peste noapte” cu un faliment pe piața bancară americană, care ne-a trimis cu gândul la dezastrul din 2008. Ce s-a întâmplat?
Banca în cauză este una despre care este puțin probabil să fi auzit până acum, dacă nu ai legătură cu zona de investiții în startup-uri de tehnologie. Este vorba despre Silicon Valley Bank, instituție financiară ce se concentrează în special pe relația cu startup-urile și antrepenorii prezenți în Statele Unite ale Americii.
Ca să înțelegi cât mai bine căderea Silicon Valley Bank, trebuie să știi că pentru a face profit, în general, băncile folosesc banii pe care îi depozităm în ele pentru a oferi împrumuturi mai departe, la dobânzi mai mari decât cele oferite la depozite.
Acest lucru l-a făcut și Silicon Valley Bank, care în urma euforiei din industria tech, care a beneficiat de investiții mari în ultimi ani, și-a extins investițiile și către zona de instrumente financiare cu venit fix, în special titluri de stat americane cu maturitate de lungă durată.
Nu poate fi considerată o decizie proastă decât dacă cei care au condus banca aveau o mașină a timpului care să le spună că Rezerva Federală Americană o să crească atât de agresiv politica de dobândă monetară, pentru a contracara creșterea inflației.
Această creștere agresivă a dobânzii de politică monetară nu crește doar dobânzile la credite, ci și la depozite. Probabil ai văzut ce dobânzi oferă băncile acum la depozite(am scris și noi aici), dobânzi mult mai mari comparativ cu perioada dinaintea creșterilor dobânzilor de politică monetară.
Problema este că, atunci când crești dobânda cheie, valoarea titlurilor de stat emise anterior, dar și a depozitelor realizate, scade. Acum, trebuie să întroducem în peisaj și efectele pe care încetinirea economiei și creșterea dobânzilor de politică monetară îl au asupra companiilor din tehnologie, care au fost nevoite să apeleze la depozitele din bănci pentru a-și susține activitatea.
Așadar, banca s-a trezit că are active în care a învestit și care valorează mai puțin, dar și deponenți care își vor banii. A luat o serie de decizii precum o vânzare urgentă de active pentru a face rost de numerar și a făcut demersuri pentru a atrage capital de la investitori, măsuri care au creat și mai multă panică în rândul clienților care au dat năvală în număr mai mare pentru a-și retrage banii din depozite, în special companiile cu sume ce depășeau valoarea de 250.000 de dolari, valoare garantată de autoritățile de reglementare din SUA.
Pentru a limita impactul asupra industriei financiare, autoritățile financiare din California au ales să închidă banca și să preia administrarea operațiunilor.