Factura la energie a fost în lunile trecute unul dintre principaliil inamici al bugetului nostru. Cu toate că nu a fost o iarnă dură, costul mare al energiei tot ne-a dat bătăi de cap și ne-a făcut să scoatem sume mult mai mari de bani din buzunar decât cele cu care eram obișnuiți.
În continuare, deși vremea blândă ne împinge către un consum mai mic, eficiența energetică trebuie să rămână una dintre prioritățile noastre, oferindu-ne posibilitatea de a reduce cheltuielile lunare.
Îți oferim mai jos o serie de detalii legate de consumul mai multor electrocasnice, dar și sfaturi prin care poți reduce consumul. Analiza este făcută de compania E.ON și menționează, conform unor estimări realizate de instituții internaționale, că pentru o gospodărie cu dotări moderne, în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh.
Compania precizează că este posibil să reducem simțitor consumul, chiar cu până la 30%, dacă aplicăm mai multe măsuri în legătură cu electrocasnicele listate mai jos:
1. Centralele termice vechi(pe gaz) consumă anual și între 600-800 kWH energie electrică: analiza menționează că, dacă poți, înlocuiește centrala veche cu una nouă, în condensare. Pe lângă o economie de până la 30% la gaz, poți obține și o economie de 200 kWh pe an la electricitate.
2. Aragazul electric consumă anual aproximativ 445 kWh: Consumul de energie în bucătărie reprezintă 30% din necesarul energiei electrice domestice. Doar prin ajustarea felului în care gătești poți economisi până la 120 kWh pe an. Recomandări:
- Folosește întotdeauna un capac, va reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh salvați.
- Evită dacă este posibil să preîncălzești cuptorul și gătește cu căldura reziduală. Astfel, vei economisi 60 kWh.
- Alege întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit.
3. Congelatorul consumă aproximativ 415 kWh.
- Pentru a economisi la consumul congelatorului, asigură-te că deschizi ușa pentru cât mai puțin timp posibil și că îl dezgheți periodic. Astfel, poți salva 50 kWh.
4. Frigiderul consumă anual aproximativ 330 kWh.
- Evită să pui frigiderul într-un loc cald.
- Asigură-te că deschizi ușa frigiderului pentru cât mai puțin timp posibil pentru a economisi 50 kWh.
5. Iluminatul din locuință consumă anual 330 kWh.
- Înlocuiește becurile clasice cu becurile economice, care consumă cu 75% mai puțină energie și astfel poți economisi până la 250 kWh.
- Folosește prize de alimentare cu comutatoare pentru a opri complet dispozitivele electronice.
6. Uscătorul de rufe consumă anual 325 kWh
- Scoate rufele din mașină cât mai repede după terminarea programuluiș centrifugarea antișifonarea va consuma energie în plus
- Achiziționează separat uscătorul de rufe. Aparatele combinate folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet.
7. Mașina de spălat haine consumă anual 200 kWh
- Spală la 30 grade în loc de 40 de grade. Este suficient pentru igiena aparatului dacă îl rulezi o dată pe lună la 60 de grabe. Astfel vei economisi 50 kWh.
- Alege programul Eco, acesta folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal, economisind 60 kWh.
- Curăță regulat filtrul de scame.
- Dacă nu este necesar, spală fără programul de prespălare și pornește mașina cu încărcătura completă. Astfel vei economisi 90 kWh.